Luija: Yllättävä meno voi kaataa yksityisen päiväkodin - Lukijalta - Aamulehti

Yllättävä meno voi kaataa yksityisen päiväkodin – Soilikin huolena on kallis aita

Vanhemmat ovat yksityisen päiväkotiyrityksen ainut tukiverkko.

4.7.2020 10:45

Haluamme pienen yksityisen päiväkodin perustajina kertoa lähes 25 vuoden kokemuksella, että pienellä budjetilla voidaan tarjota laadukasta päivähoitoa. Voimme kokemuksesta myös kertoa, että yllättävä menoerä voi pahimmillaan kaataa päivähoitoyrityksen, sillä mitään puskurirahastoa ei pääse kertymään.

Kaupunki valvoo meidän toimintaamme, mutta kriisin sattuessa meillä ei ole viranomaistahoa, johon voisimme tukeutua.

Perustimme pienten lasten vanhempina Soilikin Lastentarhan vuonna 1996. Emme tavoittele voittoa emmekä kuulu sijoittajien omistamaan ketjuun. Tavoitteena on alusta asti ollut tarjota Reggio Emilia -pedagogiikan mukaista lapsilähtöistä päivähoitoa, jossa aktiivisesti tuetaan lasten omia kykyjä ja luovaa ajattelua.

Lähes 25 vuoden aikana olemme kasvattaneet omamme ja muidenkin vanhempien lapset pärjääviksi nuoriksi ja aikuisiksi. Meillä on oma vakiintunut, arvostettu asema ja toiminnallamme on aidosti ollut merkitystä monelle perheelle.

Olemme säästäneet kaupunkilaisten verorahoja vuosien mittaan pitkän pennin, sillä tuotamme kaupungille päivähoitoa paljon edullisemmin kuin kunnalliset päiväkodit.

Budjettimme on tosi tiukka, koska haluamme pitää vanhempien hoitomaksut samalla tasolla kuin kaupunki. Toimimme vuokratiloissa ja henkilökuntamenot syövät suurimman osan budjetista. Tämä on taloudellinen todellisuus, jossa elämme. Jos tulee yllättäviä menoeriä, niin täytyy miettiä, miten ne rahoitetaan.

Toimintamme on joutunut vaakalaudalle tällaisen yllättävän ison menoerän vuoksi. Soilikin täytyy maksaa kaupungin rakentama aita viereiseen leikkipuistoon. Sen kustannukset ovat jopa 23 000 euroa. Kaupungin budjetissa se on kuin hyttynen meressä, mutta meille valtaisa summa.

Emme silti aio luovuttaa. Varat aitaan on hankittava ja mentävä eteenpäin. Voimia olemme saaneet lukuisista tuen ilmaisuista ja liikuttavista palautteista. Valtavana tukena ja voimavarana meillä on aktiivisesti toimiva vanhempainyhdistys, jonka merkitys korostuu erityisesti vastoinkäymisten aikana.

Soilikissa vanhemmilla on aina ollut tärkeä ja aktiivinen rooli. Varoja on kerätty muun muassa taidetarvikkeisiin tai soittimiin. Nyt Soilikin vanhemmat ovat keränneet voimansa yhteen ja ovat käynnistämässä yhteisöllistä rahoituskampanjaa aitaa varten mesenaatti.me -palvelussa.

Vanhemmat haluavat näin turvata Soilikin Lastentarhan toiminnan jatkumisen. He ovat valinneet Soilikin erityisistä syistä: taidekasvatuksen, pedagogiikan ja yhteisöllisyyden vuoksi ja haluavat varmistaa, että muillakin vanhemmilla on mahdollisuus valita Soilikki, myös tulevaisuudessa.

Kirjoittajat ovat Soilikin päiväkodin perustajat ja sen nykyinen hallitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: