Mielipide Pyynikki ei ole Kalasatama mutta kaipaa suuntaa - Lukijalta - Aamulehti

Pyynikinsaarten tulevaisuus Eteläpuiston jatkeena pitää selvittää tarkemmin

23.8.2019 19:00

Hienoa, että Aberdeen Standard on ottanut Pyynikin Trikoon alueen kehittämisen työkseen. Tosiasia kuitenkin on, että Pyynikin vierasvenesatama ja laivaliikenteen laiturit ollaan visioimassa luontoympäristöön, joka on osa Eteläpuiston jatkeena olevaa kaupunkipuistoa, Atlaspuistoa. Gretel Hemgård on ideoinut alueelle laituria purjelaudoille ja muulle harrastustoiminnalle, mutta ei missään yhteydessä järeitä laiturirakenteita. Kaupunki on kitsaasti antanut edes karsia vesakoitunutta rantaa perustellen järven suunnasta avautuvaa rantanäkymää Pyynikille.

Vain parinsadan metrin päässä sijaitsevat Pyynikinsaaret, joiden lintukanta on runsas ja monipuolinen. Alueella pesii kuikka, koskelot viihtyvät saarten ja rannan välissä. Meriharakka on ilmestynyt seudulle, ja jopa harmaahaikara on lepäillyt saarten edustan kivillä. Vanhastaan alueella ovat eri lokkilajit löytäneet paikkansa.

Aberdeen Standardin luonnosteluissa 250 venepaikan laituriharavat ulottuvat mantereen ja saarten puoliväliin. Vierasvenesatamaa kaavaillaan Hemgårdin harrastuslaiturin tilalle. Näiden kahden alueen välissä on vesialue, jonka liikennöintikelpoisuudesta voi kysyä vaikkapa saunalauttojen kippareilta. Sen verran tukevasti muutamakin lautta on pohjakalliolla istunut.

On selvää, että pääomasijoittajan on helpompi ensin kehittää ja sitten rahastaa alue, johon kaupunki on kaavoittanut täysin ylimitoitetut vesiliikennepalvelut. Entä jos vierasvenesatama rakennettaisiinkin Viikinsaareen, jossa on jo tarvittava infrastruktuuri? Sieltä on myös jo olemassa oleva lauttaliikenne Laukontorille ja samalla talousvaikeuksissa kärvistelevä Hopealinja saisi lisää matkustajia.

Olisi varmasti hyödyllistä Pyynikin Trikoon aluetta kehittävän Aberdeen Standardin käydä kysymässä neuvoa SRV:n viereiseltä Pyynikintien rakennustyömaalta. Kannattaa ensin paaluttaa omalle tontille, jos haluaa tonttinsa kaavamuutoksen etenevän joutuisasti ja sijoitustuottoja haluavan rahaston tuottavan mahdollisimman pian. Toki eihän Pyynikki mikään Kalasatama ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos