EU-vaaleissa äänestämiselle on ainakin neljä hyvää syytä - Lukijalta - Aamulehti

Näiden neljän ja kaikkia suomalaisia koskettavien syiden vuoksi jokaisen kannattaa nousta kotisohvalta ja äänestää EU-vaaleissa

Euroopan unioni saattaa tuntua kaukaiselta instituutiolta, jota on vaikea ymmärtää. Vaikka EU ei ole täydellinen ja virheitäkin on tehty, syitä äänestää tulevissa EU-vaaleissa on monia.

26.5.2019 6:30

Ensinnäkin maailman mittakaavassa isot muutokset ovat käynnissä.

Presidentti Donald Trumpin ailahtelut, Venäjän yritykset hajottaa ja hallita sekä Kiinan nousu luovat epävakautta. Myös ilmastonmuutos, maahanmuutto ja terrorismi ovat rajat ylittäviä haasteita. Lisäksi EU:n ja sen jäsenmaiden talouden kilpailukyky ja vaikutusvalta maailmassa ovat nakertumassa.

Nämä haasteet korostavat yhtenäisen Euroopan tärkeyttä ja niihin vastataan tehokkaimmin yhdessä EU-tasolla.

Toiseksi unionissa päätetään asioista, jotka koskettavat suoraan jokaista suomalaista.

Eurooppa on hyvä ja turvallinen paikka olla kuluttaja, kiitos EU-lakien. EU:n lainsäädäntö määrittää pitkälti sen, kuinka turvallisia ja ympäristöystävällisiä käyttämämme tuotteet ja palvelut ovat.

EU-lainsäädännön myötä verkkovierailumaksut ovat pienentyneet ja kansalaisten tietosuoja on parantunut. EU-kemikaalilainsäädäntö määrittää, mitä kemikaaleja muun muassa kosmetiikassa ja lasten leluissa saa olla.

Kolmanneksi europarlamentin toimivalta on laajentunut. Yksittäisellä parlamentaarikolla voi olla merkittävää vaikutusvaltaa, jos hänellä on kielitaitoa, energiaa, asiantuntemusta ja hän osaa verkostoitua.

Lainsäädäntötyön lisäksi parlamentti ja europarlamentaarikot ohjaavat poliittista agendaa.

Parlamentaarikot voivat vaikuttaa myös EU-budjetin käyttöön etenkin nyt, kun budjettineuvottelut vuosille 2021–2027 ovat käynnissä.

Tulevalla parlamentilla on siis todellinen mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin verorahoja käytetään.

Neljänneksi populistien poliittisten julistusten ja ohjelmien valossa heidän valtaantulonsa heikentäisi eurooppalaisten arvojen edistämistä, eurooppalaista kilpailukykyä ja mahdollisuuksia vastata globaaleihin haasteisiin.

Euroopassa tuntuu olevan nyt tilausta toimijoille, jotka rakentavat poliittisen kampanjan yksinkertaisille viesteille. Onko tämä sitä, mitä haluamme?

Jokaisella meistä on oikeus ja vastuu vaikuttaa siihen, mitä Suomessa ja Euroopassa tapahtuu niin tänään kuin huomennakin.

Sen sijaan että käperrymme sisäänpäin ja silmät kiinni toivomme parempaa huomista, tarvitsemme poliittisia toimijoita, jotka ovat valmiita tekemään yhteistyötä sisäisten ja ulkoisten haasteiden ratkaisemisessa.

EU-yhteistyön avulla on saavutettu valtavasti, aina rauhasta hyvinvointiin. Suomen ja suomalaisten intresseissä on osallistua talkoisiin, joiden avulla EU säilyy vakaana, vauraana ja varteenotettavana globaalina toimijana.

EU on Suomen keino ja nämä vaalit meidän mahdollisuutemme vaikuttaa globaaliin kehitykseen ja Euroopan tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on European Policy Centre -ajatushautomon analyytikko, joka työskentelee Brysselissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos