Koululainen: Nuorille ilmainen ehkäisy - Lukijalta - Aamulehti

Jos ei ole varaa ehkäisyyn, ei ole varaa kasvattaa lasta – nuorille ilmainen ehkäisy

5.2.2020 10:30

Kun ilmaista ehkäisyä ei ole ollut, ja teinillä ei ole ollut varaa hankkia ehkäisyä, ovat he ottaneet riskejä, jolloin on saattanut tapahtua vahinkoraskaus. Jos teinillä ei ole ollut varaa ehkäisyyn ei tällä myöskään ole varaa kasvattaa lasta. Jotkut ihmiset eivät vain yksinkertaisesti omassa elämänvaiheessaan kykene pitämään huolta lapsistaan.

Ehkäisyn pitäisi olla saatavana kaikille ilmaiseksi eikä maksaa, jotta monet voisivat olla huolehtimatta rahasta. Ehkäisyyn saattaa mennä vuodessa helposti jopa 300 euroa, mikä nuorille on paljon rahaa.

Jos teineille olisi ilmainen ehkäisy, suurin osa käyttäisi sitä enemmän, jolloin ei tulisi ikäviä vahinkoraskauksia ja teinit, jotka eivät kykene kasvattamaan lasta, eivät joudu siihen vastuuseen. Jokainen haluaa mahdollisuuden ilmaiseen ehkäisyyn. Myös abortin tekeminen on kallista, mikä vie siihen, että hallitus säästää rahaa antamalla ilmaista ehkäisyä.

Monet ovat tätä vastaa, sillä joidenkin lapsia mielestä lapsia pitäisi syntyä enemmän. Tämänkin ymmärrän Suomen väkiluvun kannalta, mutta sekään ei ole hyvä, jos lapsia syntyy paljon eikä kukaan huolehdi heistä. Lapsen pitäisi pystyä saamaan tarpeellinen huolenpito ja kasvatus, johon tarvitaan vanhempaa, jolla on rahallinen mahdollisuus lapsen kasvattamiseen. Se ei vain riitä, että haluaa lapsen.

Ratkaisu on, että ehkäisy pitäisi tehdä mahdolliseksi kaikille, jotta jokainen saa itse päättää, ovatko he valmiita lapsen saamiseen vai eivät.

Kirjoittaja on Viialan yhtenäiskoulun oppilas

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos