Mielipide: Jatkosodasta on 75 vuotta, mutta veteraaneille se ei loppunut koskaan // Suomen EU-komissaariehdokkaan pitäisi tulla Suomen eurovaalivoittajapuolueesta - Lukijalta - Aamulehti

Siiranmäen taistelu pysyy muistoissa ikuisesti

14.9.2019 8:00

Tampere

75 vuotta sitten 19.9.1944 jatkosota päättyi. Runsas kolme kuukautta aikaisemmin 15.6.1944 isäni haavoittui Karjalankannaksella Siiranmäen suurtaisteluissa, vain 18-vuotiaana juuri nuoruuden parhaita vuosia odottavana miehenä.

Isäni taistelut eivät päättyneet vielä senkään jälkeen. Oikeastaan hän koko loppuelämänsä eli Siiranmäen taisteluaan, haavoittumistaan ja parhaan kaverinsa kuolemista vierelleen. Sodasta on kulunut 75 vuotta, isä on jo kuollut ja haudattu sankarihautojen läheiseen veteraaneille tarkoitettuun uurnalehtoon.

Isä kävi elämänsä aikana aktiivisesti Kalevankankaan sankarihaudoilla yleensä itsenäisyyspäivänä ja jouluna katsomassa asetoverinsa hautaa ja sytyttämässä sinne kynttilän. Nyt itse käyn katsomassa hänen hautaansa ja muistelemassa hänen elämäänsä ja taistelukokemuksiaan Siiranmäen bunkkerilinjassa.

Isäni joutui vielä haavoittumisen jälkeenkin takaisin armeijaan sotainvalidina suorittamaan keskenjäänyttä asevelvollisuuttaan. Sen jälkeen hänen elämänsä oli jatkuvaa taistelua, traumaattisia kokemuksia rintamalohkoilta ja ikuista Siiranmäen painajaista.

Jatkosodasta on 75 vuotta, mutta veteraaneille se ei loppunut koskaan. He tekivät sen, mitä heiltä odotettiin ja samalla he lunastivat maallemme itsenäisyyden. Isäni muisto ja sankaruus eivät koskaan häivy mielestäni.

Juha Javanainen

FM, historian ja yhteiskuntaopin aineenopettaja, historioitsija, Tampere

Komissaari eurovaalien suurimmasta puolueesta

Suomessa EU:n komissaariehdokkaan nimeää eduskunnan suurin ryhmä. Tällä hetkellä se on sosialidemokraatit. Tällä vaalikaudella kuitenkin kokoomus on Suomesta eniten europarlamentaarikkoja vaaleissa saanut puolue.

Äänestysvilkkaus Euroopan parlamentin vaaleissa on ollut muita vaaleja alhaisempi.

Merkitystä äänestysvilkkauteen on myös sillä, mitä äänellä saa ja mitä vaalin tulos aidosti merkitsee. Vaalien arvoa ja halukkuutta äänestää niissä ei ainakaan lisää se, että vaalin Suomessa voittava puolue ei saa nimetä ehdokasta Suomen komissaariksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos