Lukija: Postilaatikon siirrosta ei synny hälyä - Lukijalta - Aamulehti

Hälyä postilaatikon siirrosta kauemmas ei synny, koska Posti tekee muutoksen pienelle joukolle kerrallaan

9.7.2020 6:31

Posti on muuttanut palveluaan niin, että omakotitaloihin ei enää jaeta postia portin pieleen, vaan postilaatikot on sijoitettava läheiselle tielle 50 metrin välein.

Muutosta on tehty eri paikkakunnilla vähitellen. Näin muutoksen kohteeksi joutuu kerrallaan vain pieni joukko eikä suurta hälyä asiasta synny. Muutos sijoitetaan usein myös sellaiseen ajankohtaan, jolloin asioiden seuranta on vähäistä – kuten nyt Tampereen Pappilan alueella loma-aikaan.

Posti ei uusia laatikoita asenna. Asukkaiden on itse otettava lapio ja vasara käteen, hankittava nauloja ja lautaa ja ryhdyttävä kaivamaan. Maakaapeleita neuvotaan varomaan ja rautakangen käyttöä välttämään.

Posti haluaa osoittaa jonkinlaista inhimillisyyttään sillä, että yli 75-vuotiaat ja liikuntaesteiset vapautetaan urakasta. He saavat postin edelleen portin pieleen. Mutta jos perheessä on yksikin, joka ei tähän erityisryhmään kuulu, vapautusta ei tule.

Liikuntaesteisten ja yli 75-vuotiaiden maksuvapautus koskee kuitenkin vain päiväpostia. Jos tämä ryhmä haluaa aamun sanomalehdenkin portin pieleen, on palvelumaksu vuosittain 152 euroa. Sanomalehden vuosikertamaksun päälle tämä on monille merkittävä maksun lisä.

Jos on alle 75-vuotias ja ei ole liikuntavammainen maksaa vuosittain 140 euroa, saa päiväpostinsa portin pieleen.

Moni meillä päin on ihmetellyt tätä nokkeluutta maksujen keruussa.

Leena Keronen

Taustatietoa Postilta

Postilaatikoiden ryhmittelyä on tehty valtakunnallisesti 1970-luvulta lähtien. Laatikoista suurin osa sijaitsee laatikkoryhmissä, yli 80 prosenttia. Uusilla asuinalueilla postilaatikot sijoitetaan pääsääntöisesti heti ryhmiin.

Tampereella postilaatikoita ryhmiteltiin vanhoilla asuinalueilla jo 2000-luvun alussa. Tänä kesänä ryhmitellään muun muassa Messukylässä. Tampereella runsaat 90 prosenttia postilaatikoista on ryhmissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?