Puukerrostalot ja puukuituvaatteet olisivat todellisia hiilivarastoja - Lukijalta - Aamulehti

Puusta rakennetut kerrostalot ja puukuidusta valmistetut vaatteet olisivat todellisia hiilivarastoja

26.5.2019 10:30

Suomen metsistä ja niiden hakkuista käydyssä keskustelussa on kyse EU-tasoisesta hiilen sidontaan ja päästöihin liittyvästä säädöksestä sekä sen maakohtaisesta laskennasta.

Suomessa ei ole metsien lisäksi muita merkittäviä hiilensitojia. Metsämme sitovat hiilipäästöjä 47 prosenttia, mutta Euroopan metsät vain 10 prosenttia.

Suomen metsät, 26 miljoonaa hehtaaria, vastaavat noin 0,6 prosenttia maaliman kaikista metsistä. Tänä vuonna Nasa on satelliittikuviin perustuen tiedottanut, että maailman kasvipeitteinen ala on lisääntynyt 500 miljoonalla hehtaarilla Kiinan ja Intian metsityshankkeiden ansiosta.

Suomen metsien vuotuinen kasvu on lisääntynyt 1960-luvun 55 miljoonasta kuutiometristä vuoteen 2017 mennessä 107 miljoonaan kuutiometriin.

Metsien vuotuinen poistuma on jäänyt yli 20 miljoonaa kuutiometriä kasvua pienemmäksi eli metsiin on jäänyt 50 vuoden kertymänä noin miljardi kuutiometriä puuta. Juuri tällaisista metsistä tulevaa harvennuspuuta uudet biotuotetehtaat tarvitsevat.

Hiilipäästöjä aiheuttavat fossiiliset polttoaineet, kivihiili, öljy ja maakaasu sekä niistä jalostetut tuotteet. Vaateteollisuus aiheuttaa yhtä paljon hiilipäästöjä kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä.

Puisia kerrostaloja pitäisi rakentaa nykyistä huomattavasti enemmän. Ne olisivat todellisia hiilivarastoja. Puukuidusta valmistetut laadukkaat ja pitkäikäiset vaatteet voisivat myös toimia hiilivarastoina.

Kasvava metsä on hiilinielu. Kun uudistamme metsiämme, pidämme ne tuottavina ja samalla hyvänä jatkuvana hiilinieluna. Kun huolehditaan, että Suomen metsät kasvavat enemmän kuin niistä puuta poistuu, ovat metsämme hiilinielu.

Suomen metsistä ja niiden käytöstä puhuttaessa on syytä muistaa metsäsektorin 14 000 henkilön työllistäminen, valtion saamat neljän miljardin verotulot ja 20 prosentin osuus vientituloista. Pohjois-Suomen metsistä on suojeltu 20 prosenttia ja Etelä-Suomen viisi prosenttia.

Kirjoittaja on metsänhoitaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: