Lukijalta: Vanhustyössä on suuri ongelma: miten hyvä työyhteisö syntyy ja miten sitä johdetaan ja hoidetaan? - Lukijalta - Aamulehti

Vanhustyössä on nyt suuri ongelma: miten hyvä työyhteisö syntyy ja miten sitä johdetaan ja hoidetaan?

On voitava antaa aikaa oman työn yhdessä kehittämiseen eli yhdessä pohtimiseen ja pelisääntöjen sopimiseen.

5.4.2019 20:25

"Vanhustyöhön tarvitaan lisää koulutusta ja alan osaajia", "Hyvässä työyhteisössä pidetään yllä perustehtävää ja vahvistetaan luottamuksellista ilmapiiriä", "Hyvällä töiden organisoinnilla ja oikeudenmukaisella päätöksenteolla sekä osallistavalla johtamistoiminnalla vahvistetaan työyhteisön työhyvinvointia, mikä heijastaa suoraan iäkkäiden hyvinvointiin."

Näin kirjoittajat (SK 30.3.) aivan oikein tuovat esiin.

Kirjoituksen sisään oli hyvin kirjoitettu vanhustyössä oleva suuri ongelma: miten hyvä työyhteisö syntyy ja miten sitä johdetaan ja hoidetaan.

Näen, että tässä on suuri tämänhetkinen ongelma vanhustyössä.

Muutokseen tarvitaan koulutusta ja opetusta siitä, miten toimii oppiva organisaatio. Oppivassa organisaatiossa työyhteisön, ei vain työtaidollinen osaaminen, vaan kunkin työntekijän omat henkiset voimavarat, tiedot ja taidot voidaan yhteistyön kautta valjastaa koko työyhteisön kehittämisen hyödyksi.

Tietoisuus edellisestä vaatii asennemuutosta ja se puolestaan tietoa uudenlaisesta johtamiskulttuurista.

Vanhustyöhön on siirretty johtamismallit sairaalamaailmasta. On luonnollista että näiden kahden maailman: sairaalan ja vanhustenhuoltolaitoksen, johtamisessa lähdetään liikkeelle erilaisista päämääristä.

Lisää käsipareja

Sairaalamaailma parantaa sairauksia, vanhusten maailmassa tuetaan ihmisen loppuelämää, missä vanhus myös saatetaan kohti Taivaan kotia. On kyse sairaalamaailman johtamismalleista poisoppimisesta.

Vanhustyössä tarvitaan lisää käsipareja, jotta voidaan antaa aikaa vanhan ihmisen kanssa elämiseen, sillä elämisen mahdollistamisestahan on kyse. Mutta lisätyövoimaa tarvitaan myös sen takia, että on voitava antaa aikaa oman työn yhdessä kehittämiseen eli yhdessä pohtimiseen ja pelisääntöjen sopimiseen.

Edellinen vain pitää osata muuttaa käytännöksi.

Tämä vaatii sekä koulujen että työyhteisöjen yhteisymmärryksen uudistettavasta johtamiskulttuurista. Tässä haaste. Johtamisen ajatukset pitää opettaa peruskoulutuksen aikana niin, että työyhteisöihin niin esimiestehtäviin kuin työntekijöiksi siirtyvillä, on itsellään käsitys ja sitä kautta kyky johtamistapojen muutoksiin.

Kirjoittaja on sosiaalineuvos.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos