Apulaispormestari Aleksi Jäntti: ”En ole halventanut Tampereen Infran henkilöstöä.” – ”Tampereen kaupungin organisaatio on olemassa kaupunkilaisia eikä itseään varten.” - Lukijalta - Aamulehti

Apulaispormestari Aleksi Jäntti: ”En ole halventanut Tampereen Infran henkilöstöä.”

3.7.2019 7:30

Veijo Rannisto, Markku Kivistö ja Timo Hannula kirjoittivat Aamulehdessä 29.6. minun halventavan Tampereen Infra-liikelaitoksen henkilöstöä. Kirjoittajat eivät yksilöi halventamistapaa, mikä on ymmärrettävää, sillä halventamista ei ole tapahtunut.

Tampereen kaupungin organisaatio on olemassa kaupunkilaisia eikä itseään varten. Siksi kaikki uudistukset on tehtävä kuntalaisten etu edellä. Infra ei ole, eikä sen tule olla, irrallinen saareke kaupunkiorganisaatiossa.

Toimin puheenjohtajana ohjausryhmässä, jonka tehtävänä oli selvittää, missä tulevan infra-yhtiön ja kaupungin vastuurajapinnat kulkevat yhtiön perustamisen jälkeen. Kun työryhmä aloitti työnsä, tosiasiallinen päätös yhtiön perustamisesta oli jo tehty, mikä ilmenee myös pormestarin tehtävänannosta.

Oman näkemykseni mukaan kuntalaisten etu sekä infrapalveluiden laadussa että hinnassa olisi toteutunut parhaiten mallissa, jossa olisi vahvistettu tilaajaa eli peruskaupunkia. Olisin ollut valmis jopa perumaan yhtiöittämisen, mikäli tätä periaatetta olisi voitu noudattaa. Ei voitu.

Nyt perustettava yhtiö on niin sanottu in-house-yhtiö, mikä tarkoittaa sitä, että vuodesta 2022 lukien korkeintaan 5 prosenttia liikevaihdosta voi olla jonkun muun kuin Tampereen kaupungin maksamaa. Toisin sanoen kaupunki maksaa käytännössä kaiken. Näin ollen väite siitä, että yhtiö keskittyisi tulojen hankkimiseen, on täysin tuulesta temmattu.

On totta, että päätetyllä mallilla infra irtautuu poliittisesta ohjauksesta. Lisäksi päätetyssä mallissa on suuri riski myös sille, että yhtiö alkaa elämään omaa elämäänsä muun muassa kunnossapidon osalta.

Perustettavalla yhtiöllä ei ole luontaista kannustinta kehittää markkinoita sekä hillitä kustannuskehitystä ja valvoa omaa laatuaan. Toimivat markkinat ja laadun valvonta olisivat kaupunkilaisten etu.

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin apulaispormestari (kok.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: