Koulussa kielten puhuminen ja kuuntelu voi jäädä vähäiseksi, harjoittelu ei ole tarpeeksi monipuolista - Lukijalta - Aamulehti

Koulussa kielten puhuminen ja kuuntelu voi jäädä vähäiseksi, harjoittelu ei ole tarpeeksi monipuolista

5.2.2020 9:30

Sanomalehtiviikolla 3.-7.2. julkaistaan koululaisten mielipidekirjoituksia.

Vieraiden kielten opiskelu, puhuminen, kuuntelu sekä muutenkin kielten ymmärtäminen kuuluu monen jokapäiväiseen elämään. Siksi on tärkeää aloittaa kielten opiskelu ajoissa. Moni kohtaa vaikeuksia esimerkiksi englannin kieltä puhuessaan tai kuunnellessaan.

Eri maissa puhutaan myös eri murteilla, joten olisi tärkeää oppia kuuntelemaan myös niitä.

Kouluissa kielten puhuminen ja kuullun ymmärtäminen voi jäädä vähäiseksi. Oppitunneilla on toisinaan liikaa tehtävien tekemistä ja lukemista. Joskus jopa kirjallisessa kokeessa pärjännyt oppilas voi kokea vaikeuksia esimerkiksi kuullunymmärtämistestissä. Tämä kertoo, että harjoittelu ei ole tarpeeksi monipuolista.

Tämän ongelman seurauksena aiheutuu paljon vaikeuksia monissa eri tilanteissa. Esimerkiksi töissä, työmatkoilla, lomamatkoilla ja muutenkin yleisessä keskustelussa ja uusiin henkilöihin tutustumisessa voi aiheutua ongelmia.

Ongelman ratkaisuun olisi varmasti riittävästi vaihtoehtoja, mutta muutoksen aloittaminen vaatii enemmän kuin yhden ihmisen, joka haluaa oppia. Esimerkiksi yhteydenotto muihin maihin olisi mainio tapa kehittää kuuntelu- ja puhumistaitoa.

Kieltentunneilla olisi hyvä oppia käymään keskustelua luontevasti ja muutenkin helposti ilman, että tarvitsisi miettiä kummemmin.

Kirjoittaja on 8. luokan oppilas Vuorentaustan koulussa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos