Lukija: Digivastaanotot voivat vähentää terveyskeskusten jonona - Lukijalta - Aamulehti

Digivastaanotot voivat vähentää terveyskeskusten jonoja – yksityisen terveysalan edustaja ei pidä Kela-korvausten leikkaamista järkevänä

17.2.2020 6:29

Terveydenhuolto digitalisoituu. Yksityinen sektori tuottaa jo satojatuhansia digivastaanottoja vuodessa ja kasvuvauhti on kova. Esimerkiksi puhelimen sovelluksen kautta toteutettavat chat-vastaanotot ovat edullisempia, ympäristöystävällisempiä sekä saatavuudeltaan parempia ja yhdenvertaisempia kuin tavalliset lääkärikäynnit.

Digivastaanotto löytyy kilometrien autoilumatkan sijaan omasta taskusta.

Chat-pohjaisten digivastaanottojen ongelma on, etteivät ne ole Kela-korvattavia. Etävastaanottojen Kela-korvattavuus edellyttää tällä hetkellä videovälitteisyyttä. Digivastaanottojen asiakasmaksut ovat yksityisillä palveluntuottajilla noin 40 euroa.

Nopeat ja nykyaikaiset vastaanotot olisivat paremmin myös pienituloisten saatavissa, mikäli palvelussa olisi esimerkiksi 10 euron Kela-korvaus. Kelassa selvitetään jo digivastaanottojen Kela-korvauksen mahdollistamista. Kymmenen euron Kela-korvaus tarkoittaisi miljoonan lääkärikäynnin toteuttamista kymmenellä miljoonalla eurolla.

Mikään muu keino ei ole läheskään yhtä vaikuttava lääkäripalvelujen saatavuuden parantamiseksi. Digivastaanotot vähentäisivät myös painetta terveyskeskusten jonoista. Kela-korvaus on saatavuuden kannalta keskiössä etenkin, kun toimivat digiratkaisut ovat julkisen palvelutuotannon osalta harvassa.

Maan hallitus ajaa väärään suuntaan leikkaamalla Kela-korvauksia ja vaikeuttamalla siten myös digivastaanottojen saatavuuden parantamista. Kela-korvaus olisi tärkeä erityisesti pienituloisille. Hallituksen on syytä arvioida päätöksensä uudelleen ja tarjota nopea ja ympäristöystävällinen terveydenhuolto kaikille.

Kirjoittaja on talous- ja veroasioiden asiantuntija Hyvinvointiala Hali ry:ssä. Se edustaa yksityistä sosiaali- ja terveysalaa ja varhaiskasvatuksen palveluja tuottavia yrityksiä ja järjestöjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos