Tutkimus ja hoito kuuluvat sisäilmasta sairastuneelle - Lukijalta - Aamulehti

Hoito kuuluu sisäilmasta sairastuneelle

Taikasana ”sisäilma” on monien kohdalla johtanut, että tutkimukset evätään ja hoidoksi tarjotaan psykoterapiaa.

28.11.2019 14:45

Sanna Lappalainen, Anne Hyvärinen ja kolme muuta THL:n ja TTL:n tutkijaa kommentoivat 16.11.2019 Aamulehdessä aiempaa kirjoitustani sisäilmasta sairastumisista.

He toteavat, että ”nykyiset toksisuustestit eivät... sovellu sisäilmahaittojen arviointiin, koska menetelmien avulla ei ole pystytty luotettavasti tunnistamaan sisäilmaongelmaisia rakennuksia”.

Kuitenkin tiedetään, että monet kosteusvaurioissa viihtyvät mikrobit tuottavat ihmiselle erittäin haitallisia voimakkaasti toksisia aineita.

Jos testit eivät ole tarpeeksi yksiselitteisiä, mielestäni silloin pitää jatkaa ja tarkentaa niitä tutkimuksia, joissa on löydetty johtolankoja rakennusten sisältämien haitallisten aineiden ja ihmisten oireiden välillä.

Nyt tuhannet ihmiset, koululaiset, päiväkotilapset, opettajat, poliisit, palomiehet, varusmiehet, sairaanhoitajat, saavat sisäilmasta oireita, osa jopa myrkytysoireiden kaltaisia.

Valitettavasti tilanne on lähes päinvastainen. Tutkijoiden, jotka ovat näitä johtolankoja löytäneet, on vaikea saada jatkorahoitusta.

Puhetta tiedottamisesta

THL:n ja TTL:n tutkijat kirjoittavat myös: ”Parhaillaan käynnissä olevassa Kansallisessa sisäilma- ja terveys -ohjelmassa haetaan apua, tukea ja ratkaisuja kaikille sairastuneille, ei pelkästään toiminnallisista häiriöistä kärsiville (ympäristöherkkyys).... Jokainen henkilö tulee kohdata yksilönä ja hoitaa hyvin ... ”

Voi kunpa olisikin näin. Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma sisältää lähinnä puhetta tiedottamisesta ja toimintamallien laatimisesta.

Konkreettisimmaksi jää puhe toiminnallisista häiriöistä, siis jostakin jolle ei löydy elimellistä syytä vaan oireet ovat aivoperäisiä.

Ihmisten hätähuudot

Sen jälkeen, kun viime eduskuntakaudella perustettiin kansanedustajien sisäilmaryhmä ja minusta tuli sen puheenjohtaja, olen saanut tasaiseen tahtiin hätähuutoja ihmisiltä, jotka on leimattu ”päästään pipiksi” heti kun käy ilmi, että heidän tai heidän lapsensa oireet liittyvät koulun, työpaikan tai kodin sisäilmaan.

Tarkempien tutkimusten sijasta taikasana ”sisäilma” on monien kohdalla johtanut päinvastoin siihen, että tarkemmat tutkimukset evätään ja hoidoksi tarjotaan erinimisiä psykoterapian muotoja.

Sairastuneet tulee tutkia kunnolla. Ei ole sairastuneen tehtävä todistaa sairauden alkuysyytä.

Työkykynsä menettäneille kuuluu sosiaaliturva, silloinkin kun aiheuttajaksi epäillään sisäilmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut