Lukijalta: 24 prosenttia paremmat yksityistiet - Lukijalta - Aamulehti

24 prosenttia paremmat yksityistiet – Nyt arvonlisävero menee jokaisesta ostetusta sorakuormasta

25.10.2020 14:41

Meillä on maassa valtava määrä yksityisteitä, noin 360 000 kilometriä. Liikenneviraston mukaan yksityisteitä on 359 703 kilometriä. Määrä vastaa noin 80 prosenttia Suomen tieverkosta.

Kuntien avustuksen piiriin kuuluu noin 90 000 kilometriä yksityisteitä koko maassa. Avustuksen suuruus on keskimäärin 300 euroa/kilometri, tosin kunnat ovat joutuneet talouden tasapainottamiseksi jopa puolittamaan avustusten määrän, jolloin avustusten osuus ei kata edes arvonlisäveron osuutta.

Yksityistien keskimääräinen hoitokustannus on noin 1 000 euroa/kilometri sisältäen sorastuksen, lanauksen, talvikunnossapidon, piennarten niiton ja ojituksen sekä byrokratian pyörittämisen.

Tiehoitokunnat eivät ole arvonlisäverovelvollisia mutta joutuvat kuitenkin maksamaan arvonlisäveron jokaisesta sorakuormasta sekä ostamistaan palveluista yrityksiltä.

Ehdotus on, että tiehoitokunnilta ei tulisi laskuttaa lainkaan arvonlisäveroa, täten yksinkertaisesti yksityisteiden kuntoa saataisiin parannettua 24 prosenttia.

Ajatelkaapa asiaa maalaisjärjellä, kilometrin pätkältä kuopat saataisiin pois, 240 metrin matkalta pelkällä arvonlisäverolla.

Maaseudulle tämä tarkoittaisi vetovoimaa, elinvoimaa ja ennen kaikkea parempia teitä kuljettavaksi

Kirjoittaja on Sinisten 2. varapuheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut