Lukijalta: Säilyttäkää käteismaksu busseissa - Lukijalta - Aamulehti

Säilyttäkää käteismaksu Tampereen busseissa – Se on helppo tapa ja lipunmyyntipiste voi olla kaukana pysäkistä

Kyse ei ole vain yhdestä maksutavasta muiden joukossa, vaan ihmisten tasa-arvosta.

23.10.2020 7:40

Avoin kirje Tampereen kaupunkiseudun kunnanvaltuutetuille käteisen säilyttämisen puolesta.

Tampereella suunnitellaan käteisestä luopumista Nyssessä. Kehitys ei ole ongelmaton.

Käteinen on ainoa toimintavarma ja anonyymi maksutapa, josta luopumalla luovumme paljon muustakin kuin kolikoista ja seteleistä. Jos käteisellä ei voi maksaa, olemme yhä riippuvaisempia liikepankeista ja niiden tarjoamista maksukorteista.

Toinen argumentti käteisen puolesta on sen anonymiteetti. Käteisellä maksajaa ei voida jäljittää – hyvässä ja pahassa.

Kolmas argumentti käteisen puolesta on se, että se on selkein ja helpoin – joskus jopa ainoa mahdollinen – maksutapa monille näkövammaisille ja ikääntyneille. Lähimaksaminen on toki usein melko helppoa myös heille, mutta sekään ei poista muita ongelmia.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan suunnitelmien mukaan lipun voisi jatkossakin ostaa käteisellä jälleenmyyntipisteistä. Lähimpään jälleenmyyntipisteeseen saattaa kuitenkin olla pysäkiltä matkaa satoja metrejä, jopa useita kilometrejä, joten esimerkiksi liikuntarajoitteiselle tämä ei ole todellinen vaihtoehto. Matkakortti on toimiva useimmille, mutta vaikkapa satunnaiskäyttäjällä ei sitä välttämättä ole. Joskus myös arvo voi olla loppu.

On myös syytä muistaa, että vaikkapa itse Suomen Pankki on puolustanut käteisen käyttöä. Suomen Pankin osastopäällikkö Päivi Heikkinen kirjoittaa Euro ja talous -blogissa 25.1.2016:

“Jos kauppa tai kahvila haluaa valita asiakkaikseen vain maksukortin käyttäjiä, se on kyseisen palveluntarjoajan oikeus. - - Tilanne kuitenkin muuttuu, jos käteismaksuista kieltäytyy kaupungin ainoa apteekki tai ruokakauppa. Silloin käteisen kieltäminen rikkoisi selvästi kansalaisten tasavertaisuutta, ja jättäisi osan ihmisistä vaille elintärkeää palvelua.”

Jos joukkoliikenne ei ole Tampereen kaupunkiseudun päättäjien mielestä tällainen “elintärkeä palvelu”, mikä sitten on?

Miksi käteisestä sitten luovutaan? Tällä hetkellä usein mainittu syy on koronapandemia; totta on, että viruspartikkelit voivat levitä seteleiden ja kolikoiden välityksellä yhtä lailla kuin lähes minkä tahansa muidenkin esineiden. Se on kuitenkin vain osa totuutta, sillä käteisestä luopuminen alkoi Suomessa jo ennen nykyistä pandemiaa (VR luopui käteisestä junissa tapahtuvassa lipunmyynnissä jo 2019). Muita syitä ovat käteisen käsittelyn hankaluus ja kalleus yrityksille.

Kaikesta huolimatta vetoan Tampereen kaupunkiseudun kunnanvaltuutettuihin käteisen säilyttämiseksi. Kyse ei ole vain yhdestä maksutavasta muiden joukossa, vaan ihmisten tasa-arvosta. EU:n perustamissopimuksessa määritellyt lailliset maksuvälineet ovat eurokolikot ja -setelit.

Etenkin peruselämiseen, kuten joukkoliikenteeseen ja vaikkapa kirjastopalveluihin liittyvät maksut tulee jatkossakin pystyä maksamaan niillä. Päivi Heikkinen muistuttaa osuvasti: “Maksupääte ei aina toimi, ja ihmisen talous saattaa olla kolikoiden varassa.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?