Tampereen kaupungin taloustilanne on kestämätön – Mitä tapahtuu, kun työttömyys lähtee kasvuun ja korot nousevat? - Lukijalta - Aamulehti

Tampereen kaupungin taloustilanne on kestämätön – Mitä tapahtuu, kun työttömyys lähtee kasvuun ja korot nousevat?

Kun isoihin alijäämiin ja velkamääriin on päädytty noususuhdanteen aikana, voi perustellusti kysyä, miten kaupunki selviytyy pian koittavasta laskusuhdanteesta?

29.6.2019 18:00

Tampereen kaupungin taloutta on hoidettu pitkään huonosti. Jo kymmenenä vuotena peräkkäin tilinpäätös on ollut rutkasti alijäämäinen, viime vuonna lähes 59 miljoonaa euroa. Tänä vuonna se uhkaa nousta vähintään 32 miljoonaan euroon.

Erityisesti sote-menojen jatkuva suuri alijäämä ei voi yllättää ketään. Talousarvioissa sote-menoja alibudjetoidaan tietoisesti. Kun väestö kasvaa vuosittain noin 3 000 hengellä, päädytään toistuvasti liian suuriin alijäämiin ja talous sakkaa. Sitä saa mitä tilaa!

Tampereen talous on vieläkin huonommassa kunnossa, kuin mitä alijäämäiset tilinpäätökset kertovat. Yhtä aikaa toteutetut ja toteutettavat ylisuuret investoinnit ovat velkaannuttamassa kaupungin korviaan myöten. Kaupunkikonsernin velanottoa tulee tarkalla kokonaisuutena, koska viime vuosina kaikki suuret investoinnit on toteutettu kaupungin osakeyhtiöiden kautta, muun muassa ratikka ja uusi keskuspuhdistamo.

Koko kaupunkikonsernin velka oli viime vuonna 1,7 miljardia euroa. Tästä emokaupungin osuus on vajaa puolet ja yhtiöiden osuus reilusti yli puolet. Tämä tarkoittaa noin 7 300:aa euroa kaupunkilaista kohti.

Tällä vauhdilla vuonna 2021 velka on vähintään pari miljardia euroa, kaupunkilaista kohti yli 8 000 euroa. Miten pitkään tästä kaupungista mahtaa löytyä iloisia veronmaksajia?

Kun tällaisiin alijäämiin ja velkamääriin on päädytty noususuhdanteen aikana, voi perustellusti kysyä, miten kaupunki tulee selviytymään pian koittavasta laskusuhdanteesta? Mitä tapahtuu, kun työttömyys lähtee kasvuun ja korot nousevat?

Tampereen kuntapäättäjien pieni johtoryhmä on tehnyt huolettomasti talouspäätöksiä. Suunnanmuutosta tarvitaan pikaisesti. Perus- ja lähipalvelut, työllisyys ja osallisuutta luova asukasdemokratia tulisi nostaa Tampereen kuntapolitiikan ykkösasioiksi. Nyt ne ovat hautautuneet suurhankkeiden alle.

On poliittinen valinta, mihin kaupungin rahoja käytetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos