Koulunkäynninohjaajien ja kouluavustajien lomautukset olisivat oppilaille karhunpalvelus - Lukijalta - Aamulehti

Koulunkäynninohjaajien ja kouluavustajien lomautukset olisivat oppilaille karhunpalvelus

8.4. 6:46

Kunnissa leviää lomautuskiima. Olen vakavasti huolestunut koulussa heikosti pärjäävistä oppilaista. Keskiverto oppilaallakin on uudessa ja odottamattomassa tilanteessa haasteellista selviytyä aiemmalla hyvällä/ tyydyttävällä tasolla.

Kouluille uusi tilanne on teettänyt valtavasti töitä. Kukaan ei ollut valmistautunut tähän. OAJ on kertonut opettajien ylikuormittumisesta, Opetusministeri on vedonnut meidän koulunkäynninohjaajienkin puolesta.

Minulle laitettiin toinen oppilas entisen lisäksi ja minun tulee käydä hänen kotonaan yli 40 kilometrin päässä ilman, että työaikaani lisättiin minuutillakaan. Olen myös varalla sijaistamaan yläkoulun ainoaa yleistä koulunkäynnin ohjaajaa. Työaikani paukkuu siis yli ja teen työtä vain auttamisen halusta ja ilosta. Olen silti lomautus-/ irtisanomisuhan alainen määräaikaisesta työsuhteestani.

Missään ei ole tuotu esiin, miten paljon kunnat säästävät, kun koulut ovat suljettuina. Koulukuljetukset, ruokahuolto, kiinteistöhuolto... Silti laajalti aiotaan iskeä myös henklöstökuluihin lomautuksin ja irtisanomisin oppilaiden kustannuksella!

Koulupudokkaita on tulossa runsaasti. Juuri heidän määrää on pyritty vähentämään. Nyt, kun oppivelvollisuusikää ei todennäköisesti voida nostaa suunnitellusti, nämä pudokkaat uhkaavat jäädä vaille toisen asteen koulutusta, siis vaille ammattia. He syrjäytyvät. Oppilaat tarvitsevat meitä enemmän kuin koskaan. Omassa työpaikassani pystyttäisiin palkkaamaan yli viisi uutta ohjaajaa pelkillä koulukyytikustannusten säästöillä!

Hallitus kokoaa kunnille tukipakettia. Valtio ei ole jakanut kunnille vastikkeetonta rahaa ja tavallisesti se on "korvamerkittyä". Kuntien olisi nyt syytä ottaa huomioon, että valtion avustukset voivat leikkaantua lomautuksista / irtisanomisista. Lomautukset olisivat karhunpalvelus paitsi oppilaille, vanhemmille, tulevaisuudelle, niin jopa kunnille itselleen.

Kirjoittaja on koulunkäynnin ohjaaja ja henkilökohtainen avustaja.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat