Mielipide: Ihmisten arvomaailma paljastui maailman ylikulutuspäivänä - Lukijalta - Aamulehti

Mielipide: maailman ylikulutuspäivänä ihmisten arvomaailma paljastui

1.8.2019 7:30

Katsoin maanantaina MTV:n Kymmenen uutisia. Toiseksi viimeisenä uutisena luettiin tiedote siitä, että eilen oli maapallon ylikulutuspäivä eli päivä, jolloin täksi vuodeksi tarkoitetut kestävät luonnonvarat on kulutettu loppuun. Tästä eteenpäin lainaamme tulevilta sukupolvilta. Me suomalaiset olemme tässä kisassa vielä keskimääräistä huomattavasti tehokkaampia. Siirryimme ylikulutuksen puolelle laskennallisesti jo huhtikuun viidentenä.

Tätä uutista lukiessaan oli uutisankkuri Jan Andersson hyvin vakavalla naamalla. Siksi hän vaikutti jopa hieman vaivautuneelta ryhtyessään tämän jälkeen viimeisenä uutisenaan ylistämään tämän viikon suomalaista suurtapahtumaa Jyväskylän MM-Rallia ja kuinka MTV tulee sitä koko loppuviikon ajan seuraamaan.

Sama meno jatkui tiistain Aamulehdessä. Etusivun pääuutinen: MM-RALLI. Urheilusivut täynnä rallin ja formuloiden ylistystä. Uutissivulla A14 vaatimaton otsikko: ”Tämän vuoden luonnonvarat on jo kulutettu”.

Rallin ja formuloiden nimissä tapahtuva fossiilisten polttoaineiden ja kumin kulutuksen ”bakkanaali” on mittasuhteiltaan aivan omaa luokkaansa oleva ilmaston tuhoamistapahtuma. Muutaman kisakuskin autojen ja huoltokaluston kuljettaminen lentorahtina edes takaisin maailman ääreltä toiselle ja satojen tuhansien ihmisten vaellus autoillaan seuraamaan tapahtumia tuottaa mittaamattoman suuret hiilidioksidipäästöt, jotka ovat täysin turhia. Lisäksi näiden autourheilutähtien suunnaton arvostus antaa osalle nuorisosta vaarallisesti vääristyneen arvomaailman.

Media tietysti viestii siitä, mikä suurta yleisöä kiinnostaa. Mutta toisaalta odottaisin kriittisempää pohdintaa asioiden ja ilmiöiden tärkeysjärjestyksestä. Pitäähän media toisaalta itseään vallan vahtikoirana ja puuttuu joissakin tapauksissa varsinkin poliitikkojen kohdalla täysin epäoleellisiin mitättömyyksiin.

Kun asioiden tärkeysjärjestys on se miltä nyt saadaan näyttämään, niin ei voi kun surkutella ihmiskunnan kohtaloa.

Kirjoittaja on Kangasalla asuva diplomi-insinööri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut