Lukijalta: Itsemurhat lisääntyneet keväällä - Lukijalta - Aamulehti

Eroa harkitsevia ja eroprosessissa olevia olisi syytä tukea itsemurhien ehkäisemiseksi, kirjoittaa kaksi parisuhdekeskuksen työntekijää

19.7.2020 11:28

Mediassa on uutisoitu viime aikoina kohonneista itsemurhaluvuista eri alueilla. Tampereella ja Jyväskylässä itsemurhien määrä on kaksinkertainen viime kevääseen verrattuna. (MTV:n uutiset 13.7.)

Itsemurhalukujen nousua selittää kevään ja korona-ajan mukanaan tuomien rajoitusten kuormittavuus. Monilla eristäytyminen heijastuu ihmissuhteita kuormittavalla tavalla.

Parisuhteita on koeteltu koronapandemian aikana. Monet perheet ja vanhempien parisuhteet ovat kuormituksen alla edelleen. Taloudelliset huolet painavat. Ristiriitojen määrä perheissä kasvavat helposti suureksi loma-aikaan. Riski tähän on nyt erityinen, sillä perheet ovat olleet pandemian vuoksi pakotettuna olemaan vuorovaikutuksessa toistensa kanssa kokopäiväisesti. Monien vanhempien jaksaminen on monessa perheessä äärirajoilla.

Tutkimuksista tiedetään, että parisuhteen haasteet ja erotilanteet altistavat mielenterveysongelmille ja myös itsemurhakuolleisuudelle.

Eroa harkitsevia ja jo eroprosessissa olevia olisikin syytä tukea itsemurhien ehkäisemiseksi. Myös jo ennestään mielenterveysongelmista kärsiville tulisi tarjota tukea parisuhteen hoitoon tilanteiden kärjistymisen ehkäisemiseksi.

On äärimmäisen tärkeää huomioida yhteiskunnan palveluissa ja varhaisen tuen muodoissa matalan kynnyksen tuki vanhempien parisuhteille. Tuki vanhempien parisuhteelle on tukea koko perheen, lasten ja nuorten hyvinvointiin. Kodin tunneilmapiiri vaikuttaa merkittävästi lasten ja nuorten elämään ja arkeen.

Suvi Laru on psykologi, erityistason paripsykoterapeutti ja toiminnanjohtaja Parisuhdekeskus Kataja ry:ssä. Laura Huuskonen on asiantuntija Parisuhdekeskus Kataja ry:ssä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?