Lukijalta: Palautetaan kodeissa annettavalle hoivalle se paikka, joka sille kuuluu - Lukijalta - Aamulehti

Kodeissa annettava hoiva tuo säästöjä yhteiskunnalle, muistuttaa mielipidekirjoittaja

3.4.2019 16:18

Alhaisen syntyvyyden Suomessa hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäminen jää yhä pienemmän joukon harteille. Silti erityisesti näin vaalien alla ollaan valmiita lupaamaan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Sen sijaan, että kasvatamme menoja, tulisi meidän pohtia sitä, miten voisimme tehdä asioita toisin.

Miten voisimme elää yhteiskunnassa, jossa ketään ei jätetä yksin, mutta samalla saada aikaan säästöjä. Se, että hoidamme lapsiamme ja ikäihmisiämme kodeissa, tuo merkittäviä säästöjä. Lastensuojelussa tämä on huomattu. Lain mukaan perheen pitää olla lapsen ensisijainen sijoituspaikka. Samalla summalla kuin lasta hoidetaan lastensuojelulaitoksessa vajaa viikko, saa lapsi hoivaa perheessä kokonaisen kuukauden.

Entä kuinka paljon yhteiskunta säästää siinä, että äiti tai isä hoitaa vammaista lastaan tai ikääntyvä henkilö muistisairasta puolisoaan omassa kodissaan. Ikäihmisten perhehoito säästää merkittävästi yhteiskunnan varoja.

Perhepäivähoito on ajettu alas monissa kunnissa. Silti se on erinomainen tapa järjestää erityisesti taaperoiden hoiva. Perhepäivähoitajan koti tarjoaa rauhallisen kasvuympäristön.

Nyky-yhteiskunnassamme vallitsee ilmapiiri, jossa lapsiamme kelpaa hoitamaan vain ammattilainen. Julkisessa keskustelussa on tuotu esiin ”faktoja”, joiden mukaan jo 1-vuotias lapsi hyötyisi varhaiskasvatuksesta. On toki perheitä ja lapsia, joille varhaiskasvatuksesta on erityistä hyötyä ja sitä pitää pystyä tarjoamaan. Myös ihan tavallisissa kodeissa annetaan kuitenkin laadukasta varhaiskasvatusta. Samalla lapsen kiintymyssuhteet vanhempiin ja sisaruksiin saavat vahvistua.

Perhevapaauudistuksen kautta äidit pyritään saamaan 1,5-2 kotiäitivuoden jälkeen takaisin työelämään tasa-arvon ja talouskasvun nimissä. Suurin osa äideistä ei tuo verotulojen kautta takaisin sitä summaa, jonka yhden alle 3-vuotiaan lapsen varhaiskasvatus yhteiskunnalle maksaa. Jos annamme mahdollisuuden lapsen kotihoitoon, vapautamme samalla resursseja päiväkoteihin. Palautetaan kodeissa annettavalle hoivalle se paikka, joka sille kuuluu.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (kd.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?