Lukija: Kiitos, opettajat ja koululaitos etäopetuksesta - Lukijalta - Aamulehti

Kahden lapsen äiti kiittää opettajia ja koulua: Ihailen opettajan kykyä luoda tuttu luokan ilmapiiri meidän olohuoneeseen

5.4.2020 6:30

Itse olen tässä kahden koululaisen kotikouluapulaisena ihmetellyt, kuinka hyvin, luontevasti ja ilman kaaosta tapahtui siirtyminen lähiopetuksesta etäopetukseen. Yhden päivän varoajalla.

Miten luovia ja mukautumiskykyisiä opettajat ja koulut ovat, miten nopeasti yhteydenpito-ongelmiin löytyi ratkaisu tai ennemmin ratkaisuja. Jokainen opettaja kun etsii ja löytää oman tapansa toimia tässä tilanteessa.

Muuttuneissa oloissa ja monien haasteiden keskellä opettaja on lapsille tärkeä tuki ja kannustaja. Nuoremman koululaisen etäopetusta sivusta seuranneena ihailen opettajan kykyä luoda se tuttu luokan ilmapiiri meidän olohuoneeseen netin välityksellä, yhteyden ja yhdessä tekemisen tunnelma oli käsin kosketeltava. Tai miten ihailin opettajan läsnäoloa, lempeyttä ja kärsivällisyyttä, kun hän opetti etänä luokallista kolmasluokkalaisia käyttämään Teamsia.

Uskon, että tämä valtava työnkuvan muuttuminen ei ole ollut yhdellekään opettajalle helppo, vaan on vaatinut lisätöitä, sopeutumista ja heittäytymistä. Mutta koulun jatkuminen poikkeusoloissakin on luonut lapsille turvaa, tuttuutta ja jatkuvuutta. Koulujen sulkeminen ja opetuksen keskeyttäminen olisi jättänyt lapsemme tyhjänpäälle määräämättömäksi ajaksi.

Mediassa ollaan huolissaan lapsista, jotka eivät nyt kotoa saa riittävää tukea. Jäävätkö he jälkeen koulussa? Toki omatkin lapset tarvitsevat tukea ja ohjausta kotiopiskelussa, mutta millaista heidän elämänsä olisi ilman etäkoulua. Yhteys omaan luokkaan ja opettajaan tukee jaksamista poikkeusoloissa. Uskon että se tukee myös niitä lapsia, jotka eivät riittävää tukea saa kotoa.

Suotta ei ole sanottu, että Suomessa on maailman parhaat opettajat. En tiedä moneltako onnistuisi tuollainen oman työnkuvan täydellinen vaihtuminen yhdessä päivässä, niin että näin parin viikon jälkeen etäkoulu tuntuu toimivan jo oppilaan näkökulmasta ihan rutiinilla.

Isot kiitokset siitä opettajille!

Kirjoittaja on kahden etäkoululaisen ja yhden etäpäikkyläisen äiti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?