Mielipide: Työssäjaksamisen keinovalikoimasta jää usein puuttumaan pysähtyminen ihmisen arjen äärelle ja työntekijän muutostarpeiden kuuleminen - Lukijalta - Aamulehti

Työpaikan ulkopuoliset arkirutiinit vaikuttavat työssäjaksamiseen

12.9.2019 7:30

Työnantajat panostavat työntekijöidensä terveyden, työkyvyn ja hyvinvoinnin edistämiseen moninaisin keinoin. Käytössä on useita eri aloihin keskittyvä asiantuntijapalveluita: personal trainer huolehtii kunnon kohottamisesta, ravitsemusterapeutti ravitsemuksesta ja henkisen puolen valmentajat unesta ja ajanhallinnasta.

Keinovalikoimasta jää liian usein puuttumaan lähestymistapa, jossa ihmisen arjen äärelle pysähdytään ja hänen omia muutostarpeitaan kuullaan.

Tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia terveydenhuollon kustannuksista aiheutuu kroonisista sairauksista, joista suurin osa on ennaltaehkäistävissä. Näihin sairauksien ja korkeiden stressitasojen aiheuttamiin oireiluihin voidaan vaikuttaa päivittäisillä elintapavalinnoilla.

Päivittäiset rutiinimme, jotka joko edistävät terveyttämme tai heikentävät sitä. Pienikin arkirutiinien muutos voi parantaa ihmisen hyvinvointia ja työssäjaksamista merkittävästi.

Tämä ilmenee lukuisten tutkimuksen lisäksi selvityksessämme, jossa tarkastelemme 336 yksilöllistä elämäntapavalmennusta saaneen työntekijän kokemuksia. Työntekijät ovat osallistuneet etätapaamisin toteutettuun arvo- ja ratkaisukeskeiseen valmennukseen. Perusajatus on kuulluksi tuleminen ja omien arvojen äärelle pysähtyminen. Havainto siitä, kuinka oma terveys ja itselle iloa tuottavat asiat ovat tippuneet kokonaan pois arjesta, on toiminut motivaatiota muutokselle.

Pienetkin muutokset arjen rutiineissa näkyvät selvityksen mukaan alentuneena stressinä ja kohentuneena unena.

Työkyvyttömyyden kustannukset ovat Suomessa vuosittain 4 miljardia euroa. Työkyvyttömyyseläkkeelle jää vuosittain 18 800 henkilöä ja työkyvyttömyyseläkettä saa lähes 170 000 henkilöä.

Yksilöllinen elämänhallinnan tuki on tehokas keino työntekijöiden jaksamiseen. Etätapaamiset tekevät sen mahdolliseksi eri kokoisilla työpaikoilla.

Petteri Paakkunainen on työhyvinvoinnin asiantuntija Movendos Oy:sta ja Hannu Nieminen tutkija Tampereen yliopistosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?