Aamulehti Mielipiteet vuoroasuminen auttaa eroperheen lapsia - Lukijalta - Aamulehti

Vuoroasuminen auttaa erolapsia voimaan paremmin myös aikuisina

Elämme maailmassa, jossa vuoroasuminen yleistyy kovaa vauhtia, mutta Suomessa lainsäädäntö ja viranomaisten käytännöt eivät tätä tue.

29.10.2019 21:00

Ruotsissa yli puolet uusista erolapsista elää vuoroasumisessa. Kentuckyn sekä Arizonan osavaltioissa Yhdysvalloissa uuden lain lähtökohtana on vuoroasuminen.

Vuoroasumista on tutkittu paljon, esimerkkeinä Linda Nielsenin 60 vuoroasumistutkimuksen meta-analyysi tai Malin Bergströmin tutkimukset, jossa hän on tutkinut kokonaisia ikäluokkia. Tulokset ovat selkeitä: vuoroasuvat lapset kokevat muun muassa vähemmän stressiä ja psykosomaattisia oireita.

Tulokset ovat vastaavat ja selkeät myös kiintymyssuhdeteorian ja -tutkimusten kannalta. Tutkimusten mukaan lapsen ensisijainen kiintymyssuhde isään oli hieman äitiä korkeampi. Kun tiedetään, että suomalaiset isät viettävät runsaasti aikaa lastensa kanssa, olettaa sopisi, että Suomessa tilanne olisi vähintäänkin samanlainen kuin kansainvälisten tutkimusten maissa.

Vaikeat lapsuuden tapahtumat voivat heijastua vaikeuksina myös aikuisuudessa.

Kiintymyssuhteiden katkeamiset ja muut vaikeat lapsuudentapahtumat, joista vanhempien avo- tai avioero on keskeisin, lisäävät myös aikuisiän pessimismiä ja masentuneisuutta. Nämä lapsuuden tapahtumat altistavat myös muille riskeille aikuisiässä: runsaalle alkoholinkäytölle, vähäiselle sosiaaliselle tuelle ja stressille.

Kiintymyssuhdetutkimuksen näkökulmasta on erityisen tärkeää, että vanhempia tuetaan ylläpitämään läheisiä suhteita lapsiinsa. Viranomaisten tulisi välttää kaikin tavoin vahingoittamasta tuota suhdetta.

Suomessa oikeuden päätökset ovat täydellisessä ristiriidassa tutkimustiedon kanssa. Suomessa käräjäoikeuden ensikäsittelyssä lähivanhemmuus määrätään äidille suurimmissa osassa tapauksista ja melko normaali käytäntö on myös antaa tapaamisoikeus isälle vain joka toinen viikonloppu, parhaassa tapauksessa 5 päivää kahdessa viikossa.

Lasten mielenterveydenongelmat ovat kasvaneet voimakkaasti. Tämä kehitys on pysäytettävä uudistamalla lainsäädäntöä eroperheiden osalta tutkimustiedon mukaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos