Lukija: Netti ei tavoita kaikkia omaishoitajia - Lukijalta - Aamulehti

Omaishoitajille tiedottamiseksi ei riitä netissä oleva tieto

5.8.2020 19:29

Aamulehdessä virinnyt keskustelu omaishoitajien jaksamisesta erityisesti koronan oloissa on tarpeellinen. Kysymys. onko omaishoitajien lakisääteisten vapaiden pitäminen mahdollista pandemian oloissa on tärkeä siksikin, että emme tiedä, onko toinen aalto tulossa ja jos, niin missä laajuudessa.

Mahdollisuuksia vapaiden pitämiseen on ollut jossakin määrin, mutta ilmeisesti ei riittävästi. Lisäksi mahdollisuuksista ei selvästikään ole ollut riittävästi tietoa. Tämä ei ole ainoa asia, jossa kaupungin palveluiden saatavuuden tiedottaminen ontuu.

Tiedottamiseksi ei riitä netissä annettava tieto. Omaishoitajien määrä ei ole niin suuri, etteikö etenkin poikkeusolosuhteisiin liittyvän tiedottamisen voisi varmistaa henkilökohtaisesti.

Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnassa on toistuvasti kannettu huolta omaishoitajien jaksamisesta.

Jaksamiseen vaikuttaa myös omaishoitajien työn arvostus, jota voidaan osoittaa palkkioiden koolla. Viime vuosien säästöpaineissa on joskus nostettu esiin, että Tampereella palkkiot ovat eräitä naapurikuntia suuremmat ja että Tampereella jokainen kriteerit täyttävä on oikeutettu omaishoidon tukeen.

Onneksi lautakunta ei ole lähtenyt heikentämään palkkioita, ei myöskään sijaisten palkkioita, joka esitys hiljakkoin tuotiin lautakuntaan, eikä rajaamaan omaishoitajien määrää. Tästä on pidettävä kiinni ja pohdittava keinoja, joilla omaishoitajien jaksamista tuetaan nykyistä enemmän.

Kirjoittaja on tamperelainen valtuutettu (vas.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut