Lukijalta: Koronakriisin sosiaaliset vaikutukset nuorille raskaita - Lukijalta - Aamulehti

Koronakriisi kurittaa myös nuoria – jos mielenterveys horjuu, apua pitää saada heti

Etenkin vähemmistöihin kuuluville nuorille koronakriisin sosiaaliset vaikutukset voivat olla suuria ja raskaita.

29.5.2020 8:01

Valitettavasti nuorten ääni on unohtunut keskusteluissa koronasta ja sen vaikutuksista. Kyselyiden mukaan selvä enemmistö nuorista on kärsinyt koronatilanteesta ja sen vaikutuksista.

Nuoria tukevat palvelut siirtyivät verkkoon samaan aikaan, kun moni nuori on kertonut kokevansa yksinäisyyttä ja ahdistusta. Erityisen raskas kriisi on ollut riskiryhmään kuuluville nuorille ja heille, joilla on jo ennen koronaa voinut ollut haasteita esimerkiksi mielenterveyden kanssa.

Koronakriisin vaikutukset nuoriin voivat olla kauaskantoisia. Etenkin vähemmistöihin kuuluville nuorille koronakriisin sosiaaliset vaikutukset voivat olla suuria ja raskaita. Monelle nuorelle tämä kevät on se kevät, jolloin on itsenäistytty samaan aikaan, kun on epävarmuutta arjen, hyvinvoinnin ja oman toimeentulon suhteen.

Koronakriisin aiheuttama digiloikka on asettanut monet nuoret eriarvoiseen asemaan, sillä kaikilla nuorilla ei ole tietokonetta tai älypuhelinta.

Paljon on puhuttu julkisessa keskustelussa siitä, ettei 1990-luvun laman virheitä saa toistaa. Tätä ei voi korostaa liikaa, sillä 1990-luvun laman virheiden vaikutukset olivat inhimillisesti kestämättömiä.

Hyvinvointivaltio on näyttänyt kuinka suuri arvo sillä on, kun ihminen menettää kaiken ja tarvitsee turvaverkkoja. Nyt ei ole leikkauksien aika vaan ekologisen elvyttämisen ja reilun muutoksen aika.

Tampereella ei pidä lähteä tekemään lyhytnäköisiä päätöksiä leikkaamalla ihmisten hyvinvoinnista ja palveluista. Päinvastoin nyt tulee panostaa ihmisten hyvinvointiin ja sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Tamperelaisille nuorille avattiin nyt toukokuussa matalan kynnyksen päihde -ja mielenterveyspiste, jonka tarkoituksena on antaa apua nuorille mahdollisimman aikaisin. Tämä on tärkeä askel Tampereelle, sillä on tärkeää panostaa nuorille kohdennettuihin mielenterveyspalveluihin.

On tärkeää, että nuorille on tarjolla mielenterveysapua, kun he sitä tarvitsevat. Etenkin nyt koronakriisin aikana on pidettävä huolta siitä, että yksikään nuori ei jää yksin mielenterveysongelmien kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: