Tampere vastaa: Potilas erikoislääkärille hoidon tarpeen arvion kautta - Lukijalta - Aamulehti

Tampereen kaupunki vastaa lukijalle: Potilas ohjataan hoidon tarpeen arvion kautta erikoislääkärille

2.7.2020 9:55

Pekka Mattelmäki kirjoitti (AL 30.6.), ettei eläkkeellä pääse samalla tavoin suoraan erikoislääkärille kuin työterveyshuollon piirissä ollessaan. Olemme pahoillamme, ettette koe saaneenne terveysasemaltanne riittävää hoitoa.

Julkisessa perusterveydenhuollossa asiakkaan hoidon lähtökohtana on hoidon tarpeen arvio ja näyttöön perustuva hoito.

Jos asiakkaan hoito vaatii muiden kuin perusterveydenhuollon ammattilaisten asiantuntemusta, tehdään asiakkaalle lähete erikoissairaanhoidon palveluihin.

Samanlainen hoidon tarpeen arviointiin perustuva käytäntö on nykyisin yleinen myös työterveyshuollossa.

Asiakkaalla on aina oikeus ilmaista, millaista hoitoa hän toivoo saavansa. Vaikka perusterveydenhuollon lääkäri päättää lääketieteellisen asiantuntemuksensa nojalla erikoissairaanhoitoon ohjaamisesta, on tärkeää, että asiakas on tullut kuulluksi hoitonsa suunnittelussa.

Paras hoidon lopputulos saavutetaan, kun hoito suunnitellaan asiakkaan ja ammattilaisen yhteistyönä avoimeen vuorovaikutukseen perustuen.

Ammattilaisen on perusteltava ratkaisunsa asiakkaalle myös sellaisissa tilanteissa, joissa lääketieteellisiä perusteita erikoissairaanhoidon lähetteen laatimiselle ei ole.

Tampereen kaupungin terveysasemilla asiakasta palvelee useita yleislääketieteeseen erikoistuneita lääkäreitä. Monipuolisen lääketieteellisen asiantuntemuksensa lisäksi he ovat koulutuksensa perusteella taitavia arvioimaan monisairaan asiakkaan kokonaistilannetta ja muiden erikoislääkäreiden palvelujen tarvetta.

Toivomme, että voisitte vielä keskustella teitä hoitaneen lääkärin kanssa ja tuoda ilmi, mitä hoidostanne jäi omasta mielestänne puuttumaan.

Kirjoittaja on ylilääkäri, sosiaali- ja terveyspalvelut, vastaanottotoiminta, Tampereen kaupunki

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?