Lukijalta: Digitalisaatio erottaa eri työntekijäryhmiä - Lukijalta - Aamulehti

Digitalisaatio on nostettava palaveripöytiin kaikissa yrityksissä ja organisaatioissa

Työntekijät ja asiantuntijatehtävissä olevat suhtautuvat kyselytutkimuksen mukaan digitalisaatioon eri tavalla.

15.5.2020 20:24

Sanotaan, ettei Suomi ole luokkayhteiskunta ainakaan siinä määrin kuin moni muu maa on. Meillä kaikilla on mahdollisuus koulunkäynnin ja opiskelun kautta edetä aivan yhteiskunnan huipputehtäviin. Vaikka raja-aitoja ei ole rakennettu yhteiskuntarakenteemme sisään, ne löytyvät yhä ammattiryhmien väliltä. Tämä näkyy esimerkiksi työntekijöiden ja asiantuntijoiden suhtautumisessa digitalisatioon.

Teettämämme kyselytutkimuksen mukaan asiantuntijatehtävissä toimivat uskovat muita useammin digitalisaation tuovan uudenlaisia mahdollisuuksia suomalaisille ja edesauttavan uusien innovaatioiden syntyä. Työntekijöiden keskuudessa digitalisaatioon suhtaudutaan aljon negatiivisemmin ja pelokkaammin.

Juuri tällä hetkellä digitalisaatio muuttaa erityisesti asiantuntijoiden työtä. Tekoälyn voisi siis ajatella uhkaavan monia asiantuntijaryhmiä ja heidän työtään tulevaisuudessa. He eivät asiaa näin koe. Asiantuntijoista peräti 84 prosenttia uskoo digitalisaation tuovan uudenlaisia mahdollisuuksia ja 77 prosenttia uskoo, että digitalisaatio edesauttaa uusien innovaatioiden syntymistä omalle alalleen. Samalla 70 prosenttia heistä ennustaa digitalisaation pikemminkin muuttavan työtehtäviä, ei vähentävän niitä.

Työntekijät eivät näe tulevaisuutta yhtä valoisana: vain puolet uskoo digitalisaation muuttavan työtehtäviä eikä vähentävän työpaikkoja. Uusiin digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin luottaa työntekijöistä 68 prosenttia ja digitalisaation tuomiin oman alan innovaatioihin uskoo 47 prosenttia.

Työntekijöiden kuvittelisi jo kokeneen automatisaation ja robottien vaikutukset, mutta näin ei näyttäisi olevan: ainoastaan puolet kokee, että digitalisaatio on jo vaikuttanut työpaikalla. Asiantuntijoista tätä mieltä on kolme neljästä. Työntekijät eivät myöskään usko digitalisaation vaikuttavan omaan työhönsä tulevaisuudessa läheskään niin paljon kuin asiantuntijat uskovat. Työntekijöistä vain 56 prosenttia näkee, että digitalisaatio tulee vaikuttamaan itseensä ja työhönsä, asiantuntijoista näin ennustaa peräti 81 prosenttia.

Todellisuudessa digitalisaatio vaikuttaa kaikkien työhön. Sen huomaa etenkin nyt, kun koronaviruksen vuoksi yritykset ja organisaatiot ovat pakon edessä joutuneet kehittämään uudenlaisia tapoja organisoida ja tehdä töitä. Kun lähin työkaveri on kollegan tai asiakkaan sijaan kone tai tietokone, muuttuu moni asia. Samalla moni on huomannut, ettei työ varsinaisesti ole kadonnut, se vain tehdään eri tavalla. Psykologit kohtaavat asiakkaitaan virtuaalisesti, tavarat hankitaan kaupan sijaan verkosta.

Viimeistään nyt olisi tärkeää, että digitalisaatio ja sen mahdollisuudet nostettaisiin palaveripöytiin ja keskusteluihin kaikissa suomalaissa yrityksissä ja organisaatioissa. Samalla tulisi saada kaikki ammattiryhmät samaan veneeseen, sillä digitalisaatio on valtava mahdollisuus. Työn murroksessa kone tekee, mutta ihminen ajattelee. Nyt on ajattelemisen paikka.

Kirjoittaja on toimitusjohtaja Azets Insight Oy:ssä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut