Lukijalta: Messukylän kivikirkko on Tampereen unohdettu aarre - Lukijalta - Aamulehti

Lukijalta: Pyhä Mikko on Tampereen vanhin rakennus, mutta se jää yllättävän vähälle huomiolle

Ehdotan, että kaikki tamperelaiset peruskoulut tekevät luokkaretken Messukylään ja kivikirkkoon.

9.1.2020 16:09

Messukylä ja Takahuhti olivat keskiajan lopulla silloisen Suur-Pirkkalan mahtavimpia kyläyhteisöjä. Vuonna 1636 Messukylä ja Takahuhti erosivat Pirkkalasta ottaen mukaansa myös nykyisen Tampereen Keskustorin Vanhan kirkon kohdalla sijainneen Tammerkosken kylän. Sitä ennen Messukylään oli kyläläisten toimesta rakennettu mahtava monumentti – kirkko keskelle kylää!

Messukylän keskiaikainen kirkko kuuluu noin sadan Suomessa rakennetun kivikirkon joukkoon.

Kivikirkot ovat kaikkein näkyvin ja suorastaan monumentaalisin keskiajan perintö, joka on säilynyt nykyihmiselle ja myös tuleville sukupolville. Messukylän keskiaikaisen kivikirkon paikalle oli ilmeisesti valmistunut jo vuonna 1434 puukirkko.

Tällaiset puukirkot rakennettiin yleensä luonnonuskontoon tarkoitettuihin palvontapaikkoihin. Kristinusko alkoi vakiintua Messukylän alueille hiljalleen 1200 – 1300-luvuilla. Kivikirkon pinta oli ilmeisesti aluksi kalkittu. Kirkkoa kutsuttiin kyläläisten keskuudessa nimellä Pyhä Mikko. Suomen kirkoilla oli keskiajalla suojeluspyhimys. Messukylän kirkolla se oli arkkienkeli Mikael, josta nimi Mikko vakiintui kirkon nimeksi uudella ajalla.

Kirkon vanhin osa eli sakaristo valmistui 1490-luvulla ja itse runkohuone keskiajan loppuvaiheella 1500-luvun alussa. Toki kirkkoa rakennettiin vielä tämän jälkeenkin useaan eri otteeseen, korjailtiin ja tehtiin laajennuksiakin.

Olen seurannut jo useiden vuosikymmenien ajan, miten vähän Messukylän keskiaikaista kivikirkkoa Tampereella loppujen lopuksi huomioidaan.

Tampereell e syntyy uusia kulttuurikohteita, täällä juhlitaan Tampereen kaupungin historiaan liittyviä juhlavuosia ja henkilöitä, mutta usein unohdetaan se tosiseikka, että itse Tampere synnytettiin vuonna 1779 Messukylän suurpitäjään alueille Tammerkosken partaalle, minne ensimmäiset suurteollisuuden laitokset saapuivat vasta 1800-luvun alussa.

Messukylän keskiaikainen kivikirkko on Tampereen vanhin rakennus. Eikö sen pitäisi saada arvollensa sopiva kunnioitus?

Ehdottaisin muun muassa, että kaikki tamperelaiset peruskoulut tekevät luokkaretken Messukylään ja tutustuvat Tampereen ”äitiin” ja samalla myös käyvät opastuksen avulla Pyhässä Mikossa katsomassa ja kuuntelemassa, millaista elämä oli ollut keskiajalla.

Samalla keskiaikaisen kivikirkon, Messukylän uuden kirkon ja itse Messukylän historiaan voi liittää myös olennaisesti Suomen sisällissodan tapahtumat ja Kaukajärven alueen jo tuhotut viikinkiaikaiset hautalöydöt unohtamatta koko alueen merkitystä Tampereen kaupungin synnyttäjänä. Siinä olisi todellinen tamperelainen 2020-luvun kulttuuriteko kaikille kaupungin asukkaille!

"Usein unohdetaan se tosiseikka, että Tampere…synnytettiin vuonna 1779 Messukylän suurpitäjään alueille."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: