Terveyskeskusten pitäisi palvella muitakin kuin oman kunnan asukkaita Pirkanmaalla - Lukijalta - Aamulehti

Järjetöntä: Jokaisen pikkuhaverin takia pitää raahautua oman kunnan terveyskeskukseen

4.9.2019 18:05

Varasin itselleni ajan Fimlab-laboratoriosta Pirkkalasta. Paikka on entinen Pirkkalan kunnan labra ja sijaitsee Pirkkalan terveyskeskuksessa. Siellä tuli mieleeni, miksi muut kuin laboratoriopalvelut eivät vieläkään ole kaikkien käytettävissä.

Miksi kuntaraja pakottaa ihmiset ajamaan pitkiä matkoja omaan kuntaansa vaikka terveyskeskus on vieressä?

Fimlab on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhtiö, joka tarjoaa laboratoriopalveluja koko Pirkanmaan alueella. Lähete terveyskeskuksesta menee sähköisesti Fimlabille. Ajan voi varata mistä tahansa laboratoriosta. Jos käyttää nettiä, ajanvaraus on todella kätevää.

Ei liene mitään estettä tarjota vaikkapa tapaturma-asioissa palvelua ja laskuttaa kotikuntaa. Näin ei kuitenkaan toimita.

Voisivatko Pirkanmaan kunnat ottaa nyt yhteisesti käyttöön kaikki maakunnan terveyskeskukset, kun eduskunnassa soteen menee vielä vuosikausia aikaa? Voisiko asia olla toteutettavissa yksinkertaisesti jo nyt? Palvelut tunnetaan ja tiedetään, koska ne on tarkkaan selvitetty sotevalmistelussa viime hallituskaudella.

Kuntarajat ovat varmasti maailman korkeimmat rajat. Kuntapoliitikkojen pääidea näyttää olevan kuntarajojen varjelu, vaikka asukkaiden kannalta tämä on jo hyvin vanhanaikaista ja palvelujen järjestämisen näkökulmasta järjetöntä.

Terveyskeskuspalvelujen lisäksi suuri ongelma on lastensuojelun resurssien riittävyys. Tehtävät vaikeutuvat, ja lastensuojelu vaatii erikoisosaamista. Jos minä saisin yksin päättää, perustaisin nopeasti Pirkanmaalle yhteisen lastensuojeluorganisaation, joka tarjoaisi erikoispalveluja kaikille Pirkanmaan kunnille ja asukkaille. Se varmistaisi henkilöstön saatavuuden, ja isossa organisaatiossa asiantuntijuus vahvistuisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut