Lukijalta: Ansioturvaa pitää kehittää, ei heikentää - Lukijalta - Aamulehti

Ansioturvaa pitää kehittää – Entistä komennusmiestä huolettaa myös pienet palkat ja mikroyrittäjyys, ne tuovat valtavan vanhuusköyhyyden

14.7.2020 6:32

Työttömyyskassat voisi yhdistää yhdeksi julkiseksi työttömyyskassaksi, jonka jäsenyys alkaisi automaattisesti työelämään siirtymisen myötä. Pidemmän aikaa tätä on esitetty Rakennusliiton taholta.

Kokoomuksesta tuotiin ketunhäntä kainalossa samantapaista järjestelyä esille (HS 10.7.). Tässä järjestelyssä siirtyisi historiaan Loimaan kassa. Kaikki palkkatyöntekijät tulisivat ansiosidonnaisen järjestelmän piiriin. Ammattiliitot saisivat keskittyä pelkästään siihen tärkeään työhön, mihin ne alun perin on perustettukin eli järjestäytyneiden työntekijöiden edunvalvontaan.

Tähän välittömästi liittyen ikävää seurattavaa on ollut keskustelu ”kannustavista” työllisyys- ja sopeuttamistoimista. Käytännössähän tarkoitus on saada vain uusia lisäheikennyksiä ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja tuhota lopullisesti sen mitä tärkeämmät lisäpäivät.

Ideologian lisäksi varmin tae tavallisen palkansaajan arjen ymmärtämättömyyteen on ihmisen oma etuoikeutettu asema. Ansioturvan asiantuntijoina kuullaan ja siitä päättävät ihmiset, joiden tulotaso on monin- tai jopa monikymmenkertainen keskiverto palkansaajaan nähden. Useimmiten näiltä ihmisiltä myös puuttuu henkilökohtainen kosketuspinta työttömyyteen. On todella pelottavaa, että ansioturvajärjestelmää työstetään tällaisista lähtökohdista käsin.

Tilalle halutaan tarjota entistä pienipalkkaisempaa palkkatyötä ja mikroyrittäjyyttä. Jo nyt meillä laillisetkin palkat ovat usein niin pieniä, että kokoaikaisestakaan työstä ei saa järjestettyä säällistä elämää. Tämä jatkuvasti lisääntyvä tarjonta työstä, jonka palkasta veronkantokyky on olematon ja josta ei juuri eläketurvaa kerry, on se todellinen suuri ongelma. Tällaisen työn lisätarjonta tarkoittaa yhä enenevää julkisten palveluiden rapautumista sekä palkkapolarisoitumista ja ennen kaikkea valtavaa vanhuusköyhyyttä tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on hitsaaja ja komennusmies evp.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?