Antti Rinne antoi tyhjän lupauksen eläkeläisille - Lukijalta - Aamulehti

Vappusatanen oli vaalitemppu, joka syö kansan luottamusta lupauksiin

6.6.2019 16:41

Antti Rinne lupasi vappupuheessa, että kaikki alle 1400 euroa tienaavat eläkeläiset saavat 100 euroa nettona lisää. Lupauksella tuli varmasti paljon ääniä, joka ratkaisi sen, että Rinne voitti vaalit niukasti. Nyt selvisi totuus: vain alle 1000 euroa saaville tulee 50 euroa.

Ero lupaukseen on valtava. Rinteen on ollut pakko tietää jo etukäteen, että lähes miljardia ei voida laittaa yhteen asiaan. Rinne kertoi, että tulevaisuudessa pyritään lupaus täyttämään. Ei ole oikein, että se jätetään roikkumaan ilmaan.

Rinne lupasi vain 183 miljoonaan kyseiseen asiaan, kun tarve olisi noin 700–800 miljoonaan. Rinne siis laittaa toivonsa tuleville hallituksille, joissa ei välttämättä ole mukana. Aika helppoa siirtää tavoite tällä tavalla. Kannattaa siis ensi vaaleissa jonkun luvata vaikka 200 euroa kaikille.

Kun jääkiekon MM-kisoissa Mörkö Anttila laittoi vastustajat kumoon, samalla tavalla Rinne laittoi eläkeläisille märän rätin naamalle. Ehkä Rinne luottaa, että eläkeläiset ovat neljän vuoden päästä niin dementoituneet, että äänestävät häntä uudestaan unohdettuaan lupaukset. Kaikki olettivat, että vappusatanen olisi pitänyt saada tulevalla vaalikaudella, eikä sitten joskus.

Kun urheilussa dopingtestejä säilytetään monta vuotta, vilppiä käyttäneet saadaan kiinni monenkin vuoden jälkeen. Harmi, ettei poliittisten puheiden yhteydessä oteta testejä. Rinne jäisi puheista kiinni, ja ykköspaikka menisi muille. Tulisi siis neljän vuoden kilpailukielto.

Nyt vappupuheella oli oleellinen merkitys lopputulokseen, joka osoittaa kuinka kova hinku on päästä valtaan.

Tekeeköhän oppositio heti välikysymyksen eläkeläisten asemasta, koska eläkeläiset odottivat satasta? Muistaakseni Rinne puhui viime kaudella paljon siitä, ostaako eläkeläinen ruokaa vai lääkkeet. Nyt voidaan sama kysymys esittää Rinteelle.

Miten kansalaiset suhtautuvat jatkossa vaalilupauksiin ja äänestämiseen, kun vuoden 2019 vaalit olivat monessa mielessä hyvin erikoiset eikä kansalaisia kohdeltu tavalla, joka innostaisi jatkossa äänestämään?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut