Tampereen johtajalta tunteikas kirjoitus: Selviydymme koronasta - Lukijalta - Aamulehti

Tampereen kaupungin johtaja kirjoittaa tunteikkaasti: Uskon ja toivon ylläpitäminen on tärkeimpiä tehtäviämme – Meidän Tampere ja Pirkanmaa kyllä tästä selviävät

Selviydymme pitämällä huolta toisistamme, kuluttamalla varojemme mukaan ja uskomalla tulevaan.

4.4.2020 11:37

Ulos koronatilanteesta sisulla, peräänantamattomuudella, sopivalla sekoituksella optimismia ja realismia.

Suomi, Pirkanmaa ja Tampere ovat ajautuneet yhdessä muuna maailman kanssa hallitsemattomalta tuntuvaan tilanteeseen koronapandemian levitessä ympärillämme. Uutiset tulvivat silmiimme ja korviimme jatkuvana virtana älypuhelimistamme, tableteistamme, tietokoneistamme ja muusta mediasta.

Synkkiä lukuja, uskomattoman tuntuisia dystooppisia kertomuksia, epätoivoa. Muutama toivonpilkahdus siellä täällä. Herkemmät meistä vajoavat epätoivoon, masennukseen ja pelkoon. Sosiaalista mediaa seuratessani siellä ovat äänessä vuoroin tohtori Tuhot ja heidän hengenheimolaisensa, vuoroin malttia ja hallituksen linjan toimivuutta korostavat äänenpainot.

Tässä tilanteessa yhteiskunnan syvin olemus testataan ja nähdään mistä meidät on tehty. Uskon vahvasti siihen, että suomalaisuuden perimmäiset ominaisuudet nousevat näissä oloissa esiin. Jo meidän luontainen sosiaalinen eristäytymistaipumuksemme auttaa taudin leviämisen pysäyttämisessä, joka näyttää toimivan hallituksen toimenpiteiden myötä. Tauti tullaan saamaan kuriin, ja aikanaan lääkkeet ja rokotteet tulevat poistamaan tämän taudin pelon keskuudestamme.

Nyt täytyy jo miettiä, miten me voimme käyttää suomalaisuuden vahvuuksia noustaksemme tästä. Vahva yhteisöllisyyden tunne, kaveria ei jätetä- asenne ja rehellisyys ja oikeudentunto ovat oleellisia osia tässä matkassa. Me emme saa päästää synkkien uutisten ja tohtori Tuhojen sanomaa ihomme alle. Talouden nousu tässä tilanteessa (missä perustavaa laatua olevia ongelmia taloudessa ei muiden lama-aikojen tapaan ole) on pitkälti kiinni siitä, miten me uskomme tulevaisuuteen ja levitämme tätä tulevaisuudenuskoa ympärillemme. Meidän yksittäisten kuluttajien tehtävänä on tässäkin tilanteessa jatkaa kuluttamista siinä määrin kuin se on mahdollista, ja valmistautua siihen tilanteeseen kun rajoitukset poistuvat ja saamme taas kuluttaa vapaammin.

Tuho ei tule näiden kuukausien aikana kun toimintaa on rajoitettu. Kaikkien vaikeimmassa asemassa olevat yritykset, yrittäjät ja palkansaajat pitää auttaa vaikeiden aikojen yli. Näiden kuukausien aikana on mahdollista oppia uusia työntekemisen tapoja, jotka tehostavat ja uudistavat toimintaa tavalla, jota on tärkeätä jatkaa sitten kun normaalitilanteeseen palataan. Näin myös julkisella sektorilla, jossa itsekin olen huomannut uskomattoman nopean digiloikan tapahtuneen, ja nyt on tärkeätä kyetä ottamaan pysyvään käyttöön näitä uusia toimintatapoja.

Uskon ja toivon ylläpitäminen on tärkeimpiä tehtäviä joita meille on annettu. Tämä on myös johtamisen ydin. Meillä kaikilla on tässä iso rooli ja iso vastuu. Yritysten ja julkisen sektorin toimenpiteet ovat tärkeitä, ja niiden avulla näytetty esimerkki. Medialla on iso rooli siinä, haetaanko skandaalinhakuisia klikkiotsikoita vai luodaanko kollektiivista uskoa tulevaan. Poliitikot ovat jo hyvin hakeutuneet yhteiseen rintamaan.

Tämän uskon ja toivon pohjana voi myös pitää sitä, että suomalainen yhteiskunta näyttää vahvuutensa, ja tämä vahvuus yhdistettynä kriisin myötä otettavaan vahvaan digiloikkaan ja uusien innovatiivisten työskentelytapojen syntyyn antaa meille myös kilpailuetua tulevaisuuden maailmassa. Suomi nähdään houkuttelevana investointikohteena ja älykkäiden innovatiivisten toimintojen mallimaana.

Ja entä meidän Pirkanmaa ja Tampere? Olemme vielä Suomen sisälläkin osoittaneet olevamme se alue, jossa nämä ominaisuudet toteutuvat parhaimmillaan. Vahvuutemme on siis otettava käyttöön, ja uskottava tulevaisuuteen. Jalat maassa.

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualuejohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?