Lukija: Yksityisyys kärsii kirjastossa ja Kelassa - Lukijalta - Aamulehti

Lukijaa harmittaa, kun yksityisyys kärsii kirjastossa ja Kelassa – lisäksi valvontakamerat ja tuikeat vartijat vaikuttavat ilmapiiriin

11.2.2020 6:29

Kuulun siihen katoavaan ihmisryhmään, joka yrittää kaikin keinoin pitää kotinsa vapaana digitaalisen maailman pinnallistavista turhuuksista - kotonani ei puhettakaan jostakin esineiden internetistä.

Usein hoidan yksityisasioitani kirjastossa ja minua häiritsee, että koneet on sijoitettu siten, että jokainen ohikulkeva voi selkäni takana tiirailla vaikkapa tilitietojani.

Kirjastoista tullut levottomia paikkoja, rauhaa ei enää osata kunnioittaa. Virkailija saattaa kopsutella korkokengillä edestakaisin käytävillä, vartija yrittää epätoivoisesti saada aikansa kulumaan loputtomalla kävelyllään, lasten leikkihuoneita on sijoitettu lukusalien tai koneiden viereen.

Jos kirjastossa sattuu olemaan työhuoneita, ohuen seinän takaa kuuluu jonkin taukotuvan puheenporinaa tai siivoushuoneen vedenottoa. Ja koska kirjastot sijoitetaan yhä useammin monitoimikeskusten yhteyteen, on se kauppoihin tai vaikkapa viereiseen terveyskeskukseen menevien ihmisten kopistelu, rykiminen, juttusille tutun kanssa pysähtyminen ihan jatkuvaa ja viereisestä ruokailupaikasta saattaa kuulua astioiden kolistelua, musiikkiakin!

Näiden suunnitteluvirheiden lisäksi langaton nettiyhteys tuo omanlaisensa, helposti aistittavan jännitteen, levottomuuden kaikkialle - ja tämä langattomuus itseasiassa estää sähköyliherkkien kirjastossa käynnin.

Kelan osalta kuulemani mukaan tilanne on yhtäläinen kirjastojen kanssa, nykymuodikkaan avoimuuden nimissä henkilökohtaisia asioita tiedustellaan, vaikka jono ihmisiä on takana ja lappuja pitää täytellä siinä vieraiden ihmisten välissä istuessa.

Yksityisyyttä loukkaa myös kaikkialle sijoitetut valvontakamerat. Ne vaikuttavat ihmisen käytökseen tehden meistä alati hieman varuillaan olevia. Jos vaikkapa huomaan tienposkessa tyhjän tölkin, en kehtaa sitä ottaa, koska tiedän teon tallentuvan julkiseen tai yksityiseen arkistoon; eloisuus katoaa.

Samansuuntaista vaikutusta ja lievää ärtymystäkin aiheuttaa kaikkialla tuikean näköiset, kädet ristissä kaikkia toimintojamme seuraavat vartijat, ilmapiiri kiristyy tuollaisesta ihan väkisinkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos