Mielipide: Sijoitetun pääoman tuotto lastensuojelun markkinoilla on jopa 15 prosenttia – kun lapsi otetaan huostaan, huostaanotto puretaan harvoin. - Lukijalta - Aamulehti

Syökö yksityinen lastensuojelu rahat ennaltaehkäisyltä?

19.10.2019 7:30

Erityisen ihanan asperger-lapsen äidin kirjoituksen (AL 10.10.) pitäisi herätellä. Lastensuojelun markkinat nielevät yli miljardi euroa vuodessa. Kulut ovat suorastaan räjähtäneet käsiin runsaassa vuosikymmenessä. Huostaanottojen määrä kasvaa hurjaa vauhtia.

Yksittäisen lapsen vuorokausi laitoksessa maksaa yli 300 euroa eli yli 100 000 euroa vuodessa. Sijoitetun pääoman tuotto lastensuojelun markkinoilla onkin jopa 15 prosenttia. THL:n raportti viime vuodelta on karua kerrontaa: kun lapsi otetaan huostaan, huostaanotto puretaan harvoin.

Puutteellisten resurssien vuoksi lapsia otetaan huostaan vaikka he ensisijaisesti olisivat esimerkiksi mielenterveyspalvelujen tarpeessa. Kuntaliiton mukaan jopa kolmasosa kunnista ottaa lapsia huostaan, koska lapsille ei kyetä järjestämään mielenterveyspalveluja. Lastensuojelussa sosiaalisia ongelmia hoidetaan yhä enemmän lääkkeillä.

Lapsen haastavan ja tilanteeseen sopimattoman käyttäytymisen taustalta löytyy usein neuropsykiatrisia erityisvaikeuksia.

Niin sanotut nepsy-ongelmat vaikuttavat jokapäiväiseen elämään, sosiaaliseen vuorovaikutukseen, viestintään, tunteiden säätelyyn ja oman toiminnan ohjaukseen. Oppimisen vaikeudet sekä aistiherkkyydet vaikeuttavat jokapäiväistä selviytymistä ja kuormittavat perhettä.

Joskus nepsy-tyyppisten oireiden taustalta voi löytyä haastava perhetilanne. Perhe kokonaisuutena tarvitsee varhaista tukea, olivat ongelmat sitten syy tai seuraus.

Onko tällaisen lapsen oikea paikka laitoksessa? Eikö olisi inhimillisempää ja paljon kustannustehokkaampaa, jos panostettaisiin ongelmien ennaltaehkäisyyn eikä päädyttäisi huostaanottoon, joka usein kulminoi nepsy-lapsen oireilua? Lapsi ja heidän perheensä tarvitsevat varhaista tukea niin arkeen kuin koulunkäynnin tukemiseenkin. Investointi lapsien hyvinvointiin johtaa takuulla parempaan tuottoon kuin bisnes lapsilla.

Kirjoittaja on kehittämispäällikkö Pirkanmaan omaishoitajat ry:ssä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?