Vihreiden kaupunginvaltuutettu: Yritystuissa on väliinputoajia - Lukijalta - Aamulehti

Vihreiden kaupunginvaltuutettu: Yritystuissa on väliinputoajia

Juuri toimintansa aloittaneet yritykset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa.

9.4.2020 6:48

Koronakriisi aiheuttaa monille yrityksille vaikeuksia. Paltan arvioiden mukaan jopa 120 000 palvelualojen työpaikkaa on vaarassa. Paljon tukitoimia on onneksi jo julkistettu. On lisärahaa kehittämiseen, on lainoja ja takauksia, on työttömyysturvaa, on vuokranalennuksia ja pidempiä maksuaikoja. Yksinyrittäjille on myös kohdennettua tukea. Hyviä toimia kaikki.

Tukitoimissa on kriteerien vuoksi jäänyt paitsioon ainakin yksi yritysryhmä. Pienet muutaman yrittäjän yritykset, joilla ei ole vähintään kahta yli 30 tuntia viikossa tekevää työntekijää, eivät ole tukikelpoisia.

Kausiriippuvaiset yritykset ovat myös heikoilla. Niillä saattaa olla varasto täynnä kauden tuotteita, mutta nyt niitä ei saa kaupaksi. Tällöin varastoon jää vanhentuneita kauden tuotteita, eikä ole varaa tehdä ennakkotilauksia seuraavalle kaudelle. Tällöin kriisin vaikutus ulottuu suoraan aina seuraavaan vuoteen asti.

Vähän kuin suksikauppiaalla on lumettomana talvena, mutta sillä erolla, että pandemiaa on ollut vaikeampi ottaa riskianalyysissä huomioon.

Juuri toimintansa aloittaneet yritykset ovat myös erityisen haavoittuvassa asemassa. Niillä on monesti sellainen tilanne, että taseeseen ei ole kertynyt yhtään puskuria. Ne ovat tuen tarpeessa, niiden toiminta voi olla sinänsä kannattavaa, mutta niillä ei ole kykyä kantaa yhtään lisää lainataakkaa tai maksaa poikkeusajan vuokria takaisin, vaikka saisivat pitkänkin maksuajan. Varsinkaan, kun kriisin kestosta ei ole tietoa.

Nämä yritykset tarvitsevat nyt tukea. Ne ovat kaupunkien ja kuntakeskusten elintärkeitä palveluja, joiden häviäminen olisi pitkäaikainen vahinko kuntien ja kaupunkien elinvoimalle.

Näiden palvelujen häviämisen estämiseksi kannattaisi harkita kyläkauppatuen tapaista tarveharkintaista ja väliaikaista tukimallia. Vastikkeena olisi se, että jatkaa toimintaansa kriisin jälkeen.

Kaikki yritykset eivät tietenkään tukea tarvitse, eivätkä tarvittavat summat yritystä kohden yleensä ole suuria. Esimerkiksi oma yritykseni ei ole tukea hakemassa, vaan järjestelyt pankin ja vuokranantajan kanssa toivottavasti riittävät.

Moni kuitenkin tarvitsee. Paljoa ei pyydetä, tarvitsee vain kattaa parin kuukauden kiinteät kulut ja taata yrittäjälle minimitoimeentulo, niin ollaan jo pitkällä toiminnan pelastamisessa.

Uskallan väittää, että tukirahat tulevat nopeasti takaisin säilyneinä työpaikkoina ja palveluina.

Kirjoittaja on yrittäjä ja Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen (vihr.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?