Sateenkaarinuorille tarvitaan turvallinen kasvuympäristö - Lukijalta - Aamulehti

Sateenkaarinuorille tarvitaan turvallinen kasvuympäristö

5.12.2019 16:45

Yle kirjoitti 30.11. THL:n kouluterveyskyselyn tuloksista, joiden mukaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat muihin ikätovereihinsa verrattuna todella paljon väkivaltaa, seksuaalista häirintää ja koulukiusaamista.

Neljäsosa kaikista sateenkaarinuorista kokee kotona fyysistä väkivaltaa ja yli 40 prosenttia henkistä väkivaltaa. Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista transnuorista lähes neljäsosaa kiusataan koulussa vähintään kerran viikossa ja seksuaalivähemmistöön kuuluvista nuorista yli neljäkymmentä prosenttia on kokenut häiritsevää seksuaalista ahdistelua tai ehdottelua vuoden aikana. Kyselyyn vastasi lähes 20 000 sateenkaarinuorta.

Luvut ovat äärimmäisen huolestuttavia, mutta eivät yllättäviä. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ja meidän tukijamme ovat vuosikausia puhuneet siitä, kuinka yleisiä trans- ja homoviha on ja kuinka sateenkaarevien nuorten todennäköisyys joutua rikoksen uhriksi on huomattavasti muita suurempi.

Yhteiskunnan vastuulla on varmistaa, että jokaisella lapsella ja nuorella on turvallinen kasvuympäristö. Jokaiselle lasten ja nuorten kanssa tekemisissä olevalle, vanhemmille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja opettajille on tarjottava riittävästi asiallista tietoa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä.

On varmistettava, että yksikään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä vihaava ihminen ei pääse tekemisiin lasten ja nuorten kanssa työssään. Oppilaitokset on velvoitettava nykyistä vahvemmin syrjinnänvastaiseen toimintaan. Lastensuojelulle on taattava riittävät resurssit ja osaaminen. Syrjintä on jo nyt kielletty tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaeissa ja oppilaitokset ovat velvoitettuja edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ennaltaehkäisevällä otteella. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on tehtävä selväksi heidän oikeutensa ja tehtävä mahdollisimman helpoksi syrjinnästä ilmoittaminen turvalliselle aikuiselle.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu (vas.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: