Haitalliset hyönteismyrkyt haittaavat mehiläisiä ja kimalaisia - Lukijalta - Aamulehti

Haitallisten hyönteismyrkkyjen takia mehiläiset ja kimalaiset eivät enää löydä pesiään ja se on ongelma koko ihmiskunnalle

Ilman mesipistiäisiä ihmiskunta menettää merkittävän osan ravintokasveistaan. Pienillä, omassa puutarhassa tehdyillä teoilla jokainen voi kuitenkin auttaa ahdingossa olevia pölyttäjiä.

26.5.2019 9:15

Yhdysvalloissa alettiin huolestua pölyttäjien kadosta noin kymmenen vuotta sitten. Keski-Euroopassa hyönteiskato on jo todellinen uhka. Siksi pölyttävien hyönteisten määrän radikaali väheneminen on yleismaailmallinen ongelma.

Jos menetämme mesipistiäiset, menetämme kolmanneksen ihmisen ravintokasveista. Puhumattakaan luonnonkukista, joista mehiläiset tuottavat hunajaa.

Ongelman muodostavat lukuisat hyönteismyrkyt, joita maataloudessa levitetään pelloille suojaamaan viljelykasveja tuhohyönteisiltä. Koska sana hyönteismyrkky kuulostaa pahalta, niitä kutsutaan kasvinsuojeluaineiksi.

Myrkky vaikuttaa lamauttavasti hyönteisten keskushermostoon. Esimerkiksi neonikotinoidit vaikuttavat pölyttäjien suuntavaistoon, ruuanhankintaan ja lajityypilliseen käytökseen. Kimalainen ja mehiläinen eivät enää löydä pesäänsä, pesät autioituvat ja sadot romahtavat pölyttäjäkadon myötä.

Neonikotinoideja käytetään siementen peittauksessa. Myrkky imeytyy viljelykasvin osiin ja tekee kasvin myrkylliseksi sitä syövälle hyönteiselle. Tutkimusten mukaan vain pieni osa aineesta imeytyy viljelykasviin. Loppu leviää muualle ympäristöön.

Viljelijöille on tarjolla monia erilaisia myrkkyjä hyönteisten, homeiden ja rikkakasvien torjuntaan. Miten maanviljelijä osaa käyttää hankkimiaan myrkkyjä? Mitä hän tietää myrkkyjen vahingollisista vaikutuksista ympäröivään luontoon, eläimiin ja pohjavesiin?

Miten myrkyt vaikuttavat ihmisten ja eläinten terveyteen ja lisääntymiskykyyn? Tutkimusaihe on arkaluontoinen. Kemian teollisuus tuottaa jatkuvasti uusia, entistä tehokkaampia myrkkyjä markkinoille. Kuka vastaa terveydellisistä seurauksista?

Tarvitsemme liki täydellisen viljelykäytäntöjen muutoksen. Mitä kuka tahansa voisi tehdä auttaakseen ahdingossa olevia pölyttäjiä?

Jätä puutarhasi nurkkaan villi alue luonnonkukille, kitke kasvimaalta rikkakasvit ja käytä biologista torjuntaa. Hanki hyönteishotelli, jossa hyönteiset voivat talvehtia. Luonto kiittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos