Kostiainen: Erikoissairaanhoidossa ulkoistaminen ei ole ongelmatonta - Lukijalta - Aamulehti

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja: Erikoissairaanhoidossa ulkoistaminen ei ole ongelmatonta – Laajemmat ulkoistukset vaarantaisivat henkilökunnan riittävyyden sairaalassa

4.7.2020 10:30

Aamulehden pääkirjoituksessa (28.6.2020) nostettiin esiin hyviä esimerkkejä yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteistyöstä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Yksityiset toimijat ovat jo vuosia tuottaneet osan tamperelaisten perusterveydenhuollon palveluista ja kokemukset ovat olleet hyviä. Myös järjestöjen rooli on merkittävä varsinkin sosiaalipalvelujen tuottamisessa.

Pääkirjoituksessa maan hallitusta kehotettiin tutustumaan myös Nokian malliin ulkoistaa osa erikoissairaanhoidon palveluistaan. Yksittäisen kunnan kannalta tämä on houkutteleva ratkaisu ainakin lyhyellä tähtäimellä. On selvää, että yksityinen toimija pystyy tuottamaan edullisemmin monia erikoissairaanhoidon palveluja, koska yksityisellä ei ole samoja vastuita kuin julkisella toimijalla.

Merkittävin Taysin kustannuksia lisäävä asia on ympärivuorokautisen päivystyksen ylläpitäminen. Päivystysrinkejä on tällä hetkellä runsaat 40, joista jokainen tarvitsee noin 10 erikoislääkäriä. Yliopistosairaalan velvollisuuksiin kuuluu myös tutkimus ja opetus sekä valmius erikoistilanteiden hoitamiseen, mikä on tullutkin nyt korona-aikana testattua.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on 23 kunnan omistama kuntayhtymä. Yhden jäsenkunnan vetäytyminen yhteisestä toiminnasta ei vielä venettä kaada, mutta laajemmat ulkoistukset vaarantaisivat henkilökunnan riittävyyden sairaalassa.

Sairaanhoitopiirin on toki järkevää tehdä yhteistyötä yksityisten toimijoiden kanssa, niin kuin nyt jo tehdäänkin esimerkiksi ruuhkahuippujen tasaamisessa. Tärkeää on kuitenkin miettiä kokonaisuutta yhdessä yksittäisten irtiottojen sijaan.

Kirjoittaja on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?