Lukijalta: Kansanliike pelasti Mouhijärven koulun - Lukijalta - Aamulehti

Kansaliike pelasti Mouhijärven yhtenäiskoulun, kirjoittaa sastamalalaisvaltuutettu

Mouhijärven Häijään alue yhdistettynä Uotsolaan, on koko Sastamalan kehittyvintä aluetta.

21.7.2020 6:36

Kansaliikkeessä on voimaa. Tämä tuli todistetuksi Sastamalan kesäkuun valtuustossa, jossa päätettiin säilyttää pohjoisen alueen yläkoulu eli Mouhijärven yhtenäiskoulu.

Suurin kiitos kuuluu alueen aktiiviselle kansaliikkeelle, kansalaisille, yrityksille, koulujen vanhempainyhdistyksille, monille muille yhdistyksille, lasten vanhemmille ja koulujen henkilöstölle. He toimivat todella ripeästi kannanottoineen ja mielenilmauksineen, sillä asia tuli julkisuuteen vasta 5.6. Kiitos myös maankäyttöpäällikkö Merja-Liisa Hannukselalle, joka laittoi valtuutetuille faktaa kaavoitukseen liittyen, jota meillä ei ainakaan ennen ollut näin selkokielisenä.

Jos koulu olisi lakkautettu ja 7 – 9 luokkien opetus siirretty Vammalan keskustaan Sylväälle, se olisi merkinnyt yli 10-vuoden kaavoitus- ja kehittämistyön hukkaan heittämistä eikä alueen kaavaa olisi voitu hyväksyä. Se olisi ollut kuolinisku pohjoiselle alueelle, jossa Häijään maisemakyliin on investoitu huomattavasti. Ja lasten kannalta se olisi ollut tuntien istumista koulubussissa, pisimmillään yli 50 kilometrin koulumatka yhteen suuntaan.

Ja mikä ironista, sillä Häijään alue yhdistettynä Uotsolaan, on koko Sastamalan kehittyvintä aluetta ja sinne muuttaa väkeä, kun on tontteja tai taloja kaupan.

Valtuutetun näkökulmasta ihmetyttää sivistyspuolen palveluverkkoselvitykseen prosessin aikana tulleet eri vaiheet ja muutosehdotukset. Palveluverkkoselvityksen alkaessa kaupungin taloudellinen tilanne oli aivan toinen. Myöhemmät talouden synkkenevät kuvat, syntyvyyden raju lasku, ja vielä korona vaikuttivat suunnitelmiin.

Alkumetreillä vahvana 1. vaihtoehtona pohjoiselle alueelle oli niin sanottu Tiisala-monipalvelukeskus. Koko maan ja globaalin maailman talouden jyrkkä heikkeneminen, ja että tullaan tekemään 5 miljoonaa euroa alijäämää, aiheuttivat, että Tiisalasta luovuttiin, ainakin toistaiseksi. Tämä päätös valtuustossa 2.3. Siinä suunnitelmassa oli kaksi yläkoulua, sen jälkeen kun Äetsän koulun väistötilasopimus päättyy ja sen oppilaat siirtyvät Sylväälle.

18.5. meillä oli valtuustoseminaari, joka ei ole julkinen, suunnitelmassa olikin vain yhden yläkoulun malli, eli Mouhijärven yhtenäiskoulun 7 – 9-luokkien oppilaat siirtyisivät Sylväälle melko nopeutetussa aikataulussa.

Poliittiset ryhmät olivat tästä eri mieltä. Alkoivat ryhmien väliset neuvottelut. Kokoonnuimme kaksi kertaa, yhteensä 12 tuntia hiomassa ratkaisuehdotusta valtuustoon. Vielä 1.6. neuvottelumme jälkeen olin epävarma, miten valtuustossa tulee käymään.

Vielä valtuustossakin pidimme ryhmien neuvottelutauon ja saimme yksimielisen ratkaisuehdotuksen, että yläkoulu jatkaa Mouhijärvellä.

Kirjoittaja on sastamalalainen valtuutettu (vas.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?