Mielipide: Vanhusten hyvä hoito edellyttää kattavaa ja kirkasta kokonaiskuvaa - Lukijalta - Aamulehti

Vanhusten hyvä hoito edellyttää kattavaa ja kirkasta kokonaiskuvaa

10.4.2019 9:30

Vielä viime keväänä vaikutti siltä, että vanhojen ihmisten ongelmista vaiettiin täysin, vaikka asiantuntijat olivat toistuvasti esittäneet huolensa hoivan laadusta ja riittävyydestä. Sitten tapahtui käänne. Hoivayhtiöiden henkilöstömitoitukseen ja laatuun liittyvät epäkohdat nousivat esiin ja Valvira puuttui asiaan jopa lakkauttaen hoivalaitoksien toimintaa.

Samalla tapahtui myös poliittinen herääminen. Alkoi suurten lupausten aika. Puheet herättävät kuitenkin huolta, sillä kyseessä on varsin kompleksisen kehityksen muuttaminen. Hyvinvointivaltiosta luopuminen on tapahtunut vuosikymmenten aikana, eikä sen kehityksen kääntäminen ole mahdollista nopealla aikataululla.

Tulokselliset toimenpiteet edellyttävät paljon perehtymistä, hyviä valmiuksia ja huolellista valmistelua. Tarvitaan kattava kokonaiskuva. Olen esittänyt, että vanhuspalvelujen nykytila ja tulevaisuuden tarve tulisi selvittää. Tilannekuva sisältäisi väestöennusteeseen ja muistisairauksien esiintyvyyteen perustuvan ennusteen sekä näiden perusteella ennusteen hoidon ja palvelujen tarpeesta ja kustannuksista ainakin vuosiin 2030 ja 2040. Valtiosihteeri Hetemäki on todennut tämän olevan välttämätöntä, koska huoltosuhde heikkenee ja uhkana on, että joudutaan palvelujen ja eläkkeiden leikkauksiin.

Viranomaistahot, kuten Tilastokeskus, VM ja STM voisivat yhdessä hyödyntää olemassa olevaa tietoutta ja päästä omalta osaltaan johtopäätöksiin tilanteesta. Muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä arjen hyvään tuntemukseen pohjautuen potilas- ja omaisjärjestöllä on avainrooli.

Kokemukseni perusteella lakiehdotuksiin ja muihin toteuttaviin ohjelmiin tulisi liittää tavoitteelliset jalkautusohjelmat ja niiden seuranta ja arviointi. Ilman jalkautusta ja juurruttamista eivät tilannekuvasta johdetut toimenpiteet ole tuloksellisia.

Toivottavasti saamme nopeasti tämänkaltaista uutta tietopohjaa, jotta vaalilupaukset eivät jäisi pelkiksi lupauksiksi. Vain tällä tavalla toimien voidaan asioita oikeasti muuttaa.

Kirjoittaja on Pälkäneellä asuva omainen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos