Lukija: Omaishoitaja ja hoidettavat ovat kovilla - Lukijalta - Aamulehti

Omaishoitajat ja hoidettavat ovat kohtuuttoman kovilla: Hoidettavan kunto heikkenee, kun kuntoutusta ei saa

Onko kuntoutuksesta enää apua huonokuntoiselle pandemian jälkeen?

6.5.2020 7:00

Olen ollut vaimoni omaishoitajana toistakymmentä vuotta. Koronapandemian aikana vaimoltani on peruttu kaikki terveyttä ylläpitävä viikoittainen kuntoutus.

Karanteenin aikana hänen kuntonsa on huomattavasti heikentynyt. Mikäli karanteeni kestää vielä useita kuukausia, onko kuntoutuksesta enää apua?

Kun kuntoutuspaikat joskus aukeavat, kuinka pitkä aika kuluu, että hän pääsee kuntoutukseen?

Pandemian aikana omaishoitajilla ei ole mahdollista pitää lakisääteisiä vapaitaan. Omaishoitajien henkinen kuormitus lisääntyy entisestään – syntyy tilanteita, jotka ovat ennalta arvaamattomia hoitajalle ja hoidettavalle.

Omaishoitajan sairastuessa kaupunki järjestää hoidettavalle hoitopaikan. Ongelma on, että en koronapandemian vallitessa uskalla viedä vaimoani niihin hoivataloihin, joita on meille osoitettu. On sellaisiakin hoivataloja, joiden toimintaan ja turvallisuuteen luotan, mutta niihin on nyt eri syistä mahdotonta päästä.

Niin kauan kuin jaksan, hoidan vaimoani – etenkin hänen itsensä takia. Hyvää mieltä tuo sekin, että tiedän säästäväni yhteiskunnan varoja huomattavan summan. Joidenkin laskelmien mukaan kiinteä palvelutalopaikka maksaa yhteiskunnalle noin 50 000 euroa vuodessa.

En ole kuullut enkä lukenut, että jokin taho olisi ehdottanut tukipakettia omaishoitajille ja hoidettaville enkä sitä, kuinka ratkaistaan rästiin jääneet kuntoutukset.

Koen puhuvani lukemattomien ihmisten äänellä kun sanon, että toivoisin jonkun muistavan meitäkin. Omaishoitajat ja hoidettavat ovat nyt kohtuuttoman kovilla.

"Koronapandemian aikana vaimoltani on peruttu kaikki terveyttä ylläpitävä viikoittainen kuntoutus."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut