Lieväoireinen voi tartuttaa viruksen - Lukijalta - Aamulehti

Taysin ja HUS:n ylilääkärit ja professori kirjoittavat: Lieväoireinen voi tartuttaa viruksen

29.3. 15:11

Pisara- ja kosketustartunta on tärkein koronaviruksen tartuntatapa käytännön elämässä. Tartunnan voi saada lähikontaktissa, kun sairastunut yskii, pärskii, kättelee tai koskettaa tuoreita hengitystie-eritteitä pinnoilla. On ilmeistä, että tartunnan voi tällä tavoin saada hyvinkin lieväoireisesta ihmisestä.

Tämä selittää sen, että epidemia on levinnyt melko nopeasti. Tämän takia ihmisten liikkumisen rajoittamisella ja kontaktien vähentämisellä on merkitystä tartuntojen vähentämisessä. Näin saadaan epidemiahuippua tasattua niin, että terveydenhuollon resurssit riittävät.

Tutkimusten mukaan ilmateitse tarttuminen on mahdollista, mutta sitä ei ole käytännössä todettu. Epidemian etenemisestä saatu käytännön tieto ei tue ilmateitse tarttumista. Tämä mahdollisuus on kuitenkin huomioitu terveydenhuollon työntekijöiden suojaamisessa tartunnoilta.

Ilmaan voi syntyä virusta sisältävää aerosolia tietyissä toimenpiteissä ja hengityksen tukihoidoissa, kuten teho- ja valvontahoidossa. Näissä erityistilanteissa terveydenhuollossa työntekijät suojautuvat niin kutsutuilla FFP2/3-hengityksensuojaimilla, jotka suojaavat ilmateitse leviäviltä bakteereilta ja viruksilta.

Koronavirusinfektiota sairastavaa potilasta hoidettaessa suojaudutaan joka tapauksessa pisaroiden ja kosketuksen kautta tulevilta tartunnoilta. Tällöin käytetään käsihuuhdetta ohjeiden mukaisesti, käytetään kirurgista suu-nenäsuojainta, visiiriä, suojavaatteita ja suojakäsineitä.

Jaana Syrjänen on osastonylilääkäri Taysin Infektioyksikössä

Asko Järvinen on ylilääkäri HUS:n Infektiosairaudet -yksikössä

Pentti Huovinen on bakteeriopin professori Turun yliopistossa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?