"Anteeksi nyt vaan aikuiset, mutta maailma muuttuu" – Näin koululaiset pohtivat ilmastonmuutoksen hillitsemistä - Lukijalta - Aamulehti

"Anteeksi nyt vaan aikuiset, mutta maailma muuttuu" – Näin koululaiset pohtivat ilmastonmuutoksen hillitsemistä

6.2.2020 6:52

Sanomalehtiviikon 3.-7.2. teemana on ilmastonmuutos. Viikon aikana julkaisemme koululaisten mielipidekirjoituksia.

Ilmastonmuutosta ei saa enää pysäytettyä, joten pitäisi laittaa kaikki rahat rakettiteknologiaan. Jotta ihmiset saataisiin evakuoitua esimerkiksi Marssiin.

Rikkaiden päättäjien pitäisi panostaa enemmän, rakettiteknologiaan, mutta jos he kieltäytyvät ja sanovat, että ilmastonmuutos tuhoaa maapallon vasta satojen vuosien päästä, joten kukaan nykyisistä ihmisistä ei kärsi siitä. Niin heitä voisi motivoida sillä, että HE pelastavat tulevaisuuden ihmiset varmalta tuholta, joka voisi hyvinkin saada heitä muuttamaan mielensä.

Sillä jos ihmiset pääsisivät Massiin pakoon heillä ei olisi mitään hätää.

Joten ehdotan että poliitikot ja ministerit panostaisivat raketteihin enemmän.

Veikka Rantonen

6C, Sääksjärven koulu

Anteeksi nyt vaan aikuiset, mutta maailma muuttuu

Mielipiteeni on, etten oikein tiedä, onko ilmastonmuutos yliajattelua vai vähättelyä. On paljon juttuja siitä, kuinka maapallo tuhoutuu nopeammin kuin arvaammekaan ja hyssyttelyitä, ettei se oikeasti niin vakavaa olekaan.

Mielestäni olisi hyvä, että jokainen tekisi jotain pientä ilmastonlämpenemisen estämiseksi. Sellaista, johon kaikki kykenevät. Ihmiset voisivat kaupungissa asuttuaan esimerkiksi luopua autoistaan julkisen liikenteen vuoksi. Tuntuu, että aikuiset ovat ilmastonmuutosta vastaan ja harjoittavat ”Ei meidän nuoruudessa…” tai että ”Ei silloinkaa niin miksi nytkään…” -ajattelumaailmaa.

Anteeksi nyt vaan aikuiset, mutta maailma muuttuu. Ei silloin ”ennen vanhaan” ollut mitään älypuhelimia. No nytpä vaan on. Nyt on myös ilmastonmuutos.

Asiaan voisi saada muutosta opettamalla uusille sukupolville lapsista asti, kuinka lajitellaan roskat, kuinka vähennetään hävikkiä ja kuinka elää ympäristöystävällisesti niin, että siitä tulisi itsestään selvä juttu. Opetettaisiin ympäristöystävällisiin tekoihin samalla tavoin kuin pyörällä ajaminen ilman apupyöriä. Olisi hienoa, jos omat lapset ja lapsenlapset saisivat elää tällaista elämää. Hengittää puhdasta ilmaa ja juoda puhdasta vettä.

Milla Aaltonen, 16

Mäntän seudun koulutuskeskus

Viikko ilman naudanlihaa

Naudanlihan käyttö edistää ilmastonmuutosta, koska naudan luontaisessa ruuansulatuksessa syntyy metaania. Tämän takia naudan jalostamista olisi hyvä vähentää. Kaikesta lihasta on vaikea luopua, joten voisit koittaa luopua vaan naudanlihasta, mutta silti syödä kanaa ja kalaa.

Kun kanan ja kalan syöminen tuntuu helpolta ja luulet, että voisit yrittää syödä pelkästään kasvisruokaa, voit koittaa syödä ensin vaikkapa viikon kasvisruokaa.

Saat myös erilaisista pavuista paljon proteiinia ja energiaa, esimerkiksi mustapavuissa on paljon proteiinia.

Vaikkakin kaiken lihan jättäminen pois voi tuntua vaikealta, kannattaa ainakin yrittää sillä saat pienilläkin teoilla hidastettua ilmastonmuutosta.

Mielestäni jokainen voisi yrittää vaikkapa viikon olla syömättä naudanlihaa, ja jos se ei tunnu mahdottomalta, voisi koittaa jatkaa pidemmänkin aikaa. Suosittelen, että sinäkin koittaisit luopua naudan lihasta ja yrittää syödä vaan kanaa ja kalaa.

Kun ostat naudanlihaa kaupasta, kauppaan myös tilataan sitä, koska on todettu, että sitä ostetaan kaupasta, jolloin nautaeläimiä myös jalostetaan ja metaania tulee lisää.

Koulussa voit vanhempasi luvalla täyttää lomakkeen, jolloin kun koulussa on ruokana naudanlihaa, lomakkeen täyttäjille on ruokaa, joka ei sisällä naudanlihaa. Näin kouluun ei tilattaisi niin paljon naudanlihaa.

Haastan sinut koittamaan syödä viikon vain kalaa ja kanaa. Jos syöt valmiiksi vain kalaa ja kanaa koita olla kasvissyöjä viikon. Näinkin pienellä teolla voit itse vaikuttaa ja hidastaa ilmastonmuutosta.

Elsa Kulonen

6C Sääksjärven koulu

Entä jos lähtisin kotimaanmatkalle?

Lähes kaikki tietävät, mikä on ilmastonmuutos. Se on iso ongelma koko maailmassa, sen takia eläimet ovat vaarassa, kasvit kuihtuvat, ilmasto lämpenee, jäätiköt sulavat ja paljon muuta.

Suomessa vaikka pitäisi olla talvi ei olekaan enää paljoa lunta, aiemmin on ollut paljon hyviä talvia. Yhtäkkiä lunta tai räntää voi sataakin, eli ilmasto vaihtelee todella paljon. Tiedän, että jossain päin Suomea sammakkokin on herännyt talviunilta sen takia, että se on luullut, että on tullut kevät. Yhtäkkiä on ruvennut satamaan lunta ja se on kohmettunut.

Eläimetkin kärsivät ilmastonmuutoksen takia, esimerkiksi pandat, koska pandat syövät todella paljon bambua ja bambut voivat kuihtua kuumuuden takia. Kaikki muutkin kasvit kuihtuvat, esimerkiksi kaakaopuu.

Luontoon roskaaminen ei ole järkevää ja meressäkin on aivan liikaa roskaa. Meressä olevat kalat tai esimerkiksi kilpikonnat voivat tukehtua ja takertua roskaan. Sen takia kannattaakin miettiä, minkälaisen tulevaisuuden haluaa maailmalle. Itse voi viivyttää ilmastonmuutosta heittämällä roskia roskiin, kierrättämällä, ja ei kannata ostaa vaatteita, joita et oikeasti edes käyttäisi. Vaatteet kannattaa kuluttaa kunnolla loppuun. Jos olet vaikkapa lähtemässä ulkomaanmatkalle kesälomalla, kannattaa miettiä, että lähtisikö tänä kesänä kotimaanmatkalle eikä ulkomaille vai lähteekö ollenkaan. Sama juttu, jos olet lähtemässä kouluu,n niin välillä voisi mennä kävellen tai pyörällä.

Jos liittyy WWF:ään sekin voi auttaa, koska WWF suojelee eläimiä ja koittaa estää ilmastonmuutosta. Joskus itse mietin, mitä tulee tapahtumaan tulevaisuudessa.

Itse koitan kuluttaa vaatteet loppuun, heittää roskat roskiin eikä luontoon ja muuta. Suosittelen myös muille. Koitetaan tehdä maailmasta puhtaampi ja viivästyttää ilmastonmuutosta!

Sandra Ahlstedt

6C, Sääksjärven koulu

Kulje vähemmän ajoneuvoilla

Minun mielestä ilmastonmuutos on kauhea asia. Se johtuu sekä ihmisistä että työkoneita.

Pitäisi olla kaatamatta metsää! Ihmiset voisivat vähentää muovin käyttöä.

Maapallon pelastamisen ei tarvitse olla vaivalloista. Kunhan omaksut uudet tavat, niiden noudattaminen sujuu sinulta pian luonnostaan. Jokainen voi auttaa luontoa.

Ihmisten pitäisi kulkea vähemmän ajoneuvoilla.

Jäätiköt ovat alkaneet sulaa ja eläimet ovat peloissaan. Meidän pitää pitää huolta maapallosta.

Oskari Korpela, 10

Arvo Ylpön koulu

Kasvisruuan pitäisi olla halvempaa

Ilmastonmuutoksen takia ihmisten pitäisi muuttaa ruokavaliotaan. Mielestäni ihmisten pitäisi syödä vähemmän punaista lihaa. Punaisen lihan syöntiä voisi vähentää tai ainakin ostaa lihan läheltä, niin siinä ei olisi niin suuria päästöjä.

Luulisin että kasvia ja vegaanista ruokaa ostettaisiin enemmän, jos se olisi halvempaa. Mielestäni pitäisi mainostaa enemmän ilmastoystävällisiä ruokia, kasvisruokia ja vegaanisia ruokia.

Mainontaa pitäisi osoittaa eri ikäryhmille, niin että lapset ja vanhuksetkin innostuisivat enemmän asiasta. Aikuisten pitäisi kuunnella paremmin lasten mielipidettä ruokavalioista ja ylipäätänsäkin ilmastonmuutoksesta. Lapset ja nuoret elävät tällä planeetalla todennäköisesti pidempään, joten heidänkin mielipiteellänsä on väliä. Jos lapsi haluaa syödä kasvisruokia punaisen lihan sijasta, hänelle pitäisi antaa siihen mahdollisuus.

Kasvisruoastakin tulee päästöjä, jos ne kuljetetaan lentokoneella toisista maista.

Kalaa ja kanaa voisi syödä enemmän kuin punaista lihaa, että lehmiä ja possuja jalostettaisiin ja teurastettaisiin vähemmän. Kasvisruokaa olisi hyvä syödä, jos siitä ei tulisi päästöjä, eli se olisi ostettu läheltä. Kasvisruuasta pystyy saamaan samat ravintoaineet kuin lihasta. Kananmunia ja maitoa voisi mielestäni silti syödä ja juoda niin kuin kanaa ja kalaa myös. Itse kalastaminen ja metsästäminen parantaisi myös tilannetta, sillä silloin päästöt ovat pienemmät.

Varsinkin pavuista saa paljon ravintoa, jota saa lihasta, esimerkiksi mustapavusta saa energiaa. Lehmille kasvatetaan viljaa isoilla pelloilla. Lehmät syövät sen ja ihmiset saavat siitä ruokaa. Niillä pelloilla voisi myös kasvattaa soijaa tai jotain muuta kasvisruokavalioon kuuluvaa niin pellosta tulisi enemmän syöttävää.

Kasvisruuan ja vegaanisen ruuan pitäisi olla halvempaa sillä, kun se on niin kallista pienempi osa ihmisistä ostaa sitä ja jos ei ole muutenkaan paljon rahaa ei kasvis- tai vegaaniseen ruokaan ainakaan ole rahaa. Härkiksen syöminenkin on hyvä vaihtoehto, sillä siinä on pienemmät päästöt.

Erika Ahlfors

6C, Sääksjärven koulu

Vaikutatko hyvällä vai huonolla tavalla?

Mielestäni ilmastonmuutos johtuu sekä ihmisistä riippumattomista syistä että ihmisistä riippuvista syistä.

Ihmisistä riippumattomat syyt ovat muun muassa mannerlaattojen liikkeet, jotka vaikuttavat satojen vuosien aikana merivirtoihin ja vuorten muotoihin. Tulivuorenpurkaukset aiheuttavat äkillisiä ilmastonmuutoksia. Suuret purkausalueet voivat vaikuttaa ilmastoon satojen vuosien ajan.

Tutkijoiden mukaan tämän hetkinen ilmastonmuutos johtuu ihmisen omasta toiminnasta. Tutkijoiden mielestä maapallon keskilämpötila tulee nousemaan usealla celsiusasteella.

Mielestäni ihmisten pitäisi vähentää saasteiden tuotantoa tehtaissa. Kävellen ja pyörällä kannattaisi kulkea tai sitten julkisilla. Kaupungissa julkisilla meneminen on helpomaa kuin maaseudulla, jossa välimatkat ovat paljon pidempiä.

Jokainen pystyy pienillä teoilla vaikuttamaan ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Ihmisten pitäisi miettiä, vaikuttaako ilmastonmuutokseen hyvällä vai huonolla tavalla.

Anna-Emilia Piittisjärvi, 10

Arvo Ylpön koulu

Käytä sisarusten vanhoja vaatteita

Suomessa puhutaan useasti ilmanmuutoksesta. Esimerkiksi, jos ostaa aina uusia vaatteita, se on haitaksi ilmanmuutokselle. Meillä yleensä ostetaan harvoin uusia vaatteita. Minä saan esimerkiksi siskoilta vaatteita ja kenkiä. Aina ei kannata ostaa uutta, kun voi saada jonkun vanhoja. Ihmiset käy monesti ostaa uusia vaatteita, ja ei enää käytä vanhoja vaatteita.

Minun mielestäni ihmisten kannattaisi ostaa kestäviä vaatteita tai kannattaa ottaa siskojen, sukulaisten ja ystävien vanhoja vaatteita. Minun mielestäni ihmisten kannattaisi, kierrättää enemmän.

Luonto kärsii, jos aina ostaa vaan uusia vaatteita. Kierrättäminen ja kuluttaminen on todella tärkeää. Kierrättäminen on tärkeää ilmastonmuutoksen ja luonnolle. Kannattaa kierrättää myös vaatteita, antaa vaikka sisaruksille, kavereille, sukulaiselle. Vanhoja vaatteita kannattaa viedä maahanmuuttajille, hyvän tekeväisyyteen, kirpputorille tai lastenkotiin. Kannattaa myös käydä kirpputorilla. Ihmiset kierrättäkää myös vaatteita

Rauha Väyrynen

6C, Sääksjärven koulu

Ostoslistan kanssa kauppaan

Ruokahävikki on turhaa jätettä. Turhaa tuotettu ruoka kuormittaa taloutta ja ympäristöä. Ruokahävikillä tarkoitetaan sitä, että roskiin menee ruoka tai raakaaaine, jota olisi voinut käyttää ennen sen pilaantumista.

Omasta mielestä ruokaa pitäisi ottaa sen verran mitä jaksaa syödä. Mieluummin ottaa ruokaa toistuvasti lisää, kun että ottaa ensimmäisellä kerralla liikaa ruokaa ja tajuaakin, että ei jaksa syödäkään sitä.

Ruokahävikkiä voi vähentää esimerkiksi, jos ostaa kaupasta vain tarvikkeita, joita tarvitsee kuin että ostaa ruokaa ja tajuaakin, että ei tarvitsekaan sitä ja heittää sen roskiin. Myös ruokaa, jota tekee voi syödä montakin päivää, jos laittaa ruuan jääkaappiin, niin kyllä se siellä säilyy. Parempi se on, että syö samaa ruokaa monta päivää kuin että tekee ruokaa ja sitä jääkin ja heittää sen vaan pois.

Kehotan, että kauppaan voisi tehdä ruokalistan ja ostaa vain niitä asioita, joita on listaan laittanut. Jos vaikka tarvitsee ruokaan jauhelihaa, mutta et tarvitse sitä kaikkea ja siitä jäisikin puolet käyttämättä, niin sitä ei tarvitse heittää roskiin vaan käyttää johonkin muuhun ruokaan.

Inna Vienovirta

6C, Sääksjärven koulu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?