Terveyshaittoja kannattaa ehkäistä ja rakennukset tulee korjata - Lukijalta - Aamulehti

Vastaus mielipiteeseen: Terveyshaittoja kannattaa ehkäistä ja rakennukset tulee korjata

16.11.2019 13:57

Kansanedustaja Satu Hassi kirjoittaa mielipidekirjoituksessa hometoksiineista, rakennuksen korjaamisesta ja sisäilmasta oireilevien potilaiden hoidosta (AL 11.11.).

Sisäilmaan liittyvän oireilun syiden selvittämiseen ja terveysriskien arviointiin on esitetty ratkaisuksi toksisuustestejä, mihin Hassi kirjoituksessaan viittaa. Testeillä mitataan sisäympäristöstä kerättyjen näytteiden aiheuttamia vahingollisia vaikutuksia testieliöille.

Nykyiset toksisuustestit eivät kuitenkaan sovellu sisäilmahaittojen arviointiin, koska menetelmien avulla ei pysty luotettavasti tunnistamaan sisäilmaongelmaisia rakennuksia. Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen, THL:n ja Itä-Suomen yliopiston toksikologien ja rakennusterveysasiantuntijoiden kirjoittamasta artikkelista Duodecim-lehdessä 8/2019, jossa on käyty läpi kaikki aiheesta tehty julkaistu tutkimus.

Rakennusten korjauspäätösten pitää perustua ensisijaisesti tutkittuun tietoon rakennuksen olosuhteista ja rakennusten järjestelmien kunnosta. Näiden selvitysten tekeminen vaatii monialaista osaamista ja monipuolisia tutkimusmenetelmiä. Parhaillaan käynnissä olevassa Kansallisessa sisäilma ja terveys -ohjelmassa haetaan apua, tukea ja ratkaisuja kaikille sairastuneille, oireileville ja haittoja kokeville, ei pelkästään toiminnallisista häiriöistä kärsiville (ympäristöherkkyys).

Ohjelmassa kehitetään sisäilmasta oireilevien hoitokäytäntöjä. Ympäristöherkkyydestä kärsivien ryhmä on erityinen, koska heille ei ole olemassa tehokkaita hoito- tai kuntoutusmuotoja. Jokainen henkilö tulee kohdata yksilönä ja hoitaa hyvin ottaen huomioon hänen terveyteensä ja hyvinvointiinsa vaikuttavat erilaiset asiat. Yksi ohjelman tavoitteista on tuottaa myös tutkimukseen perustuvaa tietoa väestölle ja päättäjille.

Anne Hyvärinen on THL:n tutkimusprofessori, Sanna Lappalainen on Työterveyslaitoksen johtaja, Katja Tähtinen on Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija, Jussi Lampi on THL:n ylilääkäri ja Aki Vuokko on Työterveyslaitoksen apulaisylilääkäri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut