Mielipide: Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto ehdottaa Pirten myyntiä lainmuutoksen vuoksi - Lukijalta - Aamulehti

Konsernijaosto esittää Pirten myyntiä lainmuutoksen vuoksi

15.9.2019 7:30

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti viime viikolla esittää kaupunginhallitukselle kaupungin ja sairaanhoitopiirin omistaman työterveysyhtiön Pirten myymistä neuvottelumenettelyllä, johon kuuluu myös palveluiden kilpailutus. Päätös mahdollisesta myymisestä tehdään myöhemmin sairaanhoitopiirin kanssa. Äänestyksessä tuimme esittelijän pohjaesitystä.

Pirten mahdollinen myyminen johtuu parista lähtökohdasta. Ensinnäkin laki on muuttumassa siten, että inhouse -yhtiönä toimiva Pirte saa jatkossa myydä palveluitaan ulos vain viisi prosenttia liikevaihdostaan. Rajoitukset voivat oleellisesti heikentää Pirten mahdollisuuksia tarjota työterveyspalvelua yrityksille, ja pärjäämistä markkinoilla.

Kysymys kuuluu, miten Pirte pienenä toimijana onnistuu tulevaisuudessa toteuttamaan tehtäväänsä ulosmyyntirajoitusten, sote-uudistuksen ja markkinamuutosten ristipaineessa.

Olemme Pekka Salmen (AL 30.8.2019) tapaan huolissamme ennaltaehkäisevän työterveyden ja työterveyden erikoislääkärikoulutuksen tilanteesta. Nostimme kokouksessa esiin näitä näkökulmia ja viranhaltijat lupasivat selvittää yliopiston kannan erikoistuvien lääkäreiden koulutuksen jatkoon, jos yritys myydään. Ilmaiseksi Pirtekään ei erikoislääkäreitä kouluta, vaan sosiaali- ja terveysministeriö maksaa kuukausittaisen korvauksen jokaisen erikoistuvan kouluttamisesta.

Yhtiön myymistä tulee voida selvittää tarkemmin, ja tehdä päätös mahdollisesta myynnistä sitten, kun tiedämme millaisia tarjouksia yhtiöstä tulee, miten sairaanhoitopiiri päättää asiassa edetä ja miten turvataan sekä työterveyspalvelut ja erikoistuvien lääkäreiden koulutus.

Näiden ajatusten pitäisi olla päätöksenteon keskiössä myös seuraavissa vaiheissa. Nythän yhtiötä ei ole päätetty myydä, vaan siitä tule päättämään aikanaan koko kaupunginvaltuusto.

Stenhäll Tampereen kaupunginvaltuutettu ja konsernijaoston jäsen (vihr.). Suoniemi on Tampereen kaupunginvaltuutettu ja konsernijaoston varajäsen (vihr.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?