Lukijalta: Vertaistuki lisää onnellisuutta - Lukijalta - Aamulehti

Vertaistuki lisää onnellisuutta: On vapauttavaa, kun omaa sairautta ei aina tarvitse selittää muille

1.4.2019 8:00

Me suomalaiset olemme tutkitusti maailman onnellisin kansa jo toista vuotta peräkkäin. Toisaalta tiedetään, että pitkäaikaissairaus, kuten psoriasis, voi vähentää onnellisuutta huomattavasti.

Tämän osoittaa myös Maailman psoriasisjärjestö IFPAn onnellisuusraportti vuodelta 2018. Sen mukaan ero perusterveen ja psoriasista sairastavan väestön välillä oli kaikkein suurin juuri niissä maissa, joissa oltiin keskimäärin onnellisimpia – näin siis myös Suomessa.

Tätä niin kutsuttua onnellisuusvajetta paikkaa tehokkaasti muun muassa vertaistuki: jo se auttaa, että tuntee yhdenkin samaa sairautta sairastavan. Suomalaisissa sosiaali- ja terveysjärjestöissä sekä yhdistyksissä tämä asia on tiedetty jo pitkään. Vertaistuen voima sekä yhdessä tekeminen ja auttaminen ovat keskeisiä syitä sille, miksi Suomessa toimii niin paljon yhdistyksiä eri sairauksia sairastaville.

Moni saa vapaaehtoistoiminnasta sellaisia hyväksynnän ja onnistumisen kokemuksia, joita ei muualla ole tarjolla – puhumattakaan uusista ystävistä. On vapauttavaa, kun omaa sairautta ei aina tarvitse selittää muille.

Mahdollisuuksia vertaistukeen voisi silti olla tarjolla enemmänkin: Kansalaisareenan tutkimuksen mukaan moni suomalainen lähtisi mielellään mukaan vapaaehtoistoimintaan, jos joku vain pyytäisi. Erityisesti terveydenhuoltoon vertaistukea kaivataan lisää. Toisten sairastavien tuki ja kokemukset siis kiinnostavat.

Psoriviikko 1.–7. huhtikuuta on hyvä hetki tutustua oman paikallisen psoriasisyhdistyksen toimintaan. Esimerkiksi Tampereella ja sen ympäristökunnissa toimiva Pirkka-Hämeen psoriasisyhdistys tarjoaa monenlaista tietoa ja tukea psoriasista sairastaville. Vertaistuki on voimavara, jota kannattaa hyödyntää!

Kirjoittaja on Vastaava järjestösuunnittelija Psoriasisliitosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos