Tampereen kaupunki vastaa Omaishoitaja-nimimerkille - Lukijalta - Aamulehti

Tampereen kaupunki vastaa Omaishoitaja-nimimerkille: Omaishoitajien vapaita on mahdollista järjestää

Tampereella on noin tuhat yli 19-vuotiasta ja yli 500 alle 18-vuotiasta omaishoidettavaa.

30.7.2020 8:00

Nimimerkki Omaishoitaja kirjoitti Aamulehden mielipidepalstalla 28.7.2020 huolestaan omaishoitajien jaksamisesta korona-poikkeusolojen aikana.

Jaamme kirjoittajan huolen siitä, että omaishoitajat ovat olleet erityisen kovilla poikkeusolojen aikana. Liikkumista kodin ulkopuolella ja muiden tapaamista on rajoitettu ja esimerkiksi päiväkeskukset sekä palvelukeskukset ovat olleet suljettuina. Lasten ja nuorten omaishoidettavien osalta taas etäkoulun vaatima tuki ja mahdollinen päivähoidosta poisjäänti ovat kuormittaneet omaishoitajia entisestään.

Tampereella on noin 1000 yli 19-vuotiasta omaishoidettavaa ja yli 500 alle 18-vuotiasta omaishoidettavaa. Omaishoitajien hoitopalkkiot ovat Tampereella jakaantuneet neljään hoitoisuusluokkaan hoidon vaativuuden ja sitovuuden perusteella sekä muiden kunnan järjestämien palveluiden määrästä riippuen (palkkioluokat 408,09, 600, 900 ja 1400 euroa). Omaishoitajat ovat hoitopalkkion lisäksi oikeutettuja lakisääteiseen vapaaseen, joita kertyy 2-3 vrk/kk. Ne ovat käytettävissä kalenterivuoden aikana.

Vapaiden käyttöön Tampereella on tarjolla vaihtoehtoja, joista lyhytaikaisjaksot palvelutaloissa ovat yksi vaihtoehto. Sen lisäksi on mahdollisuus perheen itse hankkimaan sijaishoitajaan, hoitajan saamiseen kotiin tai päiväkeskuspäivään palvelusetelillä, leiritoimintaan tai perhehoitoon. Oman omaishoidontuen asiakasohjaajan kanssa sovitaan perheelle sopivasta vapaiden käyttötavasta.

Koronan poikkeusolojen aikana vapaiden käyttötavat ovat olleet normaalia rajatummat. Silti mahdollisuus on ollut hoitajan saamiseen kotiin palveluseteleillä, perhehoitokäynteihin ja olemme tarjonneet myös mahdollisuutta tehdä lyhytaikaisempia sijaishoitajuussopimuksia.

Ikäihmisten suojelemiseksi lyhytaikaisjaksoja ikäihmisten palvelutaloissa järjestettiin maalis-kesäkuun aikana ainoastaan yhdellä Koukkuniemen osastolla, jossa hoidetaan ainoastaan lyhytaikaisia asukkaita. Sinne oli kuitenkin myös poikkeusolojen aikana mahdollista jaksoja järjestää.

Myös lapsiasiakkaille on lyhytaikaishoitoa ollut tarjolla, vaikkakin monet ovat halunneet olla varovaisia ja peruneet aiemmin sovittuja jaksoja. Kesäkuun lopulla sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden lieventyessä pystyttiin myös muita lyhytaikaispaikkoja ottamaan jälleen käyttöön tarkkoja hygieniatoimia noudattaen. Ikäihmisten päiväkeskukset ovat iloksemme aukeamassa Tampereella jälleen 10.8.2020 alkaen.

Toivottavasti tartuntatilanne säilyy hyvänä, eikä rajoituksia jouduta uudelleen tiukentamaan. Haluammekin kannustaa kaikkia omaishoitajia huolehtimaan nyt omasta jaksamisestaan ja ottamaan yhteyttä omaan omaishoidon asiakasohjaajaansa, jos vapaan käytöstä ei vielä suunnitelmia ole olemassa.

Kirjoittajat ovat Tampereen kaupungin apulaispormestari ja omaishoidontuen vastaava asiakasohjaaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut