Lukija: Omaishoitajalla on huoli jaksamisesta - Lukijalta - Aamulehti

Omaishoitajalla on huoli omasta ja muiden samassa tilanteessa olevien jaksamisesta – lomaa ei ole saanut ollenkaan korona-aikana

28.7.2020 6:31

Suomessa on noin 47 000 sopimuksen tehnyttä omaishoitajaa, joista 70 prosenttia on naisia. He hoitavat omaistaan kotona 24/7, he hoitavat lääkitykset, syömiset ja pesemiset. He saavat korvauksen, joka Tampereella on noin 400 euroa kuukaudessa. Korvaus vaihtelee paikkakunnittain.

Palveluasuminen maksaa noin 40 000 euroa vuosi. Omaishoitajille kuuluu kuukaudessa 2 – 3 vuorokautta lomaa, jonka aikana hoidettava sijoitetaan johonkin palvelutaloon. Lomansa aikana omaishoitaja tekee rästiin jääneitä juttuja, virasto, pankki ynnä muut sellaiset asiat pitää hoitaa. Oma jaksaminen on usein pääasia, voi itse käydä kylpylässä, kampaajalla, hierojalla tai vaikkapa risteilyllä.

Aika usein loma kuitenkin vietetään kotona ihan vaan oleilemalla. Onhan se ruhtinaallista kun saa nukkua koko yön rauhassa. Esimerkiksi muistisairaan omaisen kanssa saa usein olla koko ajan valppaana, yöllä saatetaan käydä vessassa, syömässä tai katsellaan telkkaria, hoidettavan rytmistä riippuen. Hoidettavalle ei voi sanoa, nyt on yö nyt nukutaan. Hoitajan oma vuorokausirytmi on sekaisin ja sekin vaikuttaa jaksamiseen.

Pirkanmaalla toimii muutama omaishoitoyhdistys, joista saa hyvää opastusta ne järjestävät hoitajille kursseja ja virkistystoimintaa. Niistä löytyy kaikenlaisia kerhoja ja tapaamisia on usein. Tampereen kaupungin omaishoidon tuki tekee myös hyvää työtä.

Edellä mainitut lomat ovat nyt koronan vuoksi tauolla. Neljään kuukauteen ei omaishoitaja ole voinut irtautua tehtävästään eikä levätä.

Itsekin toimin omaishoitajana, mutta tilanteeni ei ole niin paha, koska hoidettavalla ei ole muistin kanssa ongelmia. Voin käydä kaupassa tai viedä roskat, eikä tarvi pelätä, mitä kotona tapahtuu.

Tässä koronatilanteessa puhutaan paljon, kuinka omaistaan ei pääse tapaamaan laitokseen, joka on myös ikävä asia.

Suuri huoli on omaishoitajien jaksaminen, kun hoidettavaa ei saa mihinkään laitokseen lomien ajaksi ja näin ne jäävät pitämättä. Voi käydä niinkin, että kohta on kaksi hoidettavaa, omaishoitaja on yleensä itsekin vanhempi henkilö ja omiakin sairauksia voi olla.

Koronarajoitukset eivät näytä hellittävän, niin tämä lomaton kausi vaan jatkuu. Mielestäni tähän tilanteeseen pitäisi saada joku selvyys ja kaupungin sosiaalipuoli voisi alkaa selvittämään hoidettavien laitospaikkoja lomien ajaksi, nehän ovat usein lyhytaikaisia paikkoja, luulisi joidenkin palvelulaitosten pystyvän järjestämään niitä.

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä hoidettavan yksityisyyden suojelemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: