Kansanedustaja Veijo Niemi: pidätkö suojainta kasvoillasi? - Lukijalta - Aamulehti

Kansanedustaja Veijo Niemi pohtii hengityssuojaimien käyttöä – Kaikki keinot, joilla epidemian voi pysäyttää, tulee käyttää

Kirurgit käyttävät koko työikänsä suojaimia. Kaupassa kävijä käyttäisi sellaista puoli tuntia ja se suojaisi pölyltäkin.

27.4.2020 13:38

Ministeriöiden koronapuheita tulee televisiosta tunteja, mutta ei kenttätutkimuksia siitä, miten virus on Suomessa konkreettisesti tarttunut.

Saiko sen vaikka oven tai kauppakorin kahvasta. Käsien pesua on korostettu, mutta toisin kuin monessa muussa maassa hengityssuojaimia vähätellään, vaikka pisaratartunta on avainasemassa. Oireettomatkin ihmiset levittävät virusta, jota suojaimet estävät.

Myös termit ovat sekoittuneet. Kunnon "hengityssuojain" ajatuksen tilalla on usein epämääräinen "kasvomaski". Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjekin sanoo: "kasvomaski ei suojaa..älä tuputa maskia..". Mutta olisiko hoitokodeissa vähemmän menehtyneitä jos asenne alusta alkaen olisi ollut suojainten käyttöä puoltava, kuten vaikka Kiinassa? Mitä jos heti epidemian alusta Suomessa olisi jaettu laadukkaita suojaimia?

Tutkijoiden jargonit ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kaukaiset kannanotot eivät tuo suomalaisille turvallisuutta. Viranomaiset ovat puhuneet suojainten vaarallisuudestakin: "se nostaa hiilidioksiditasoa".

Kirurgit käyttävät koko työikänsä turvallisia monikerroksisia suojaimia. Kaupassa kävijä käyttäisi sellaista puoli tuntia ja se suojaisi kevättuulen nostamalta pölyltäkin.

Kaikki keinot, joilla epidemian voi pysäyttää, tulee käyttää.

Monen virologin kanta tartuntaa vastaan on, että suojain kasvoilla on aina parempi kuin jos sitä ei ole. Totta kai suojaimia on vaihdettava. Hallituksen viikkojen selittely kelvottomien maskien miljoonien eurojen hankinnoista on farssinäytelmä.

Jos olisi järkevästi tilattu miljoonamäärä asiallisia suojaimia koko kansalle, yksikköhinta olisi ollut alle euron.

Toinen asia johon koronan poikkeusoloissa toivon hallitukselta oikeudenmukaisuutta, on yrittäjien avustus koronatilanteessa. Nyt ei pidä tukea utopistisia projekteja, vaan auttaa oikeita, rehellisiä yrittäjiä kriisitilanteen yli.

1990-luvun laman jälkeen monet yrittäjät lakaistiin maton alle. Arsenal myi 57 000 velallisen 12 miljardin markan saatavat 5 prosentilla substanssiarvosta ulkomaisten sijoittajien omistamille firmoille. Päälle tuli isot korkolisät ja perintäkulut.

Toiminta oli silloiselta hallitukselta ala-arvoista. Nyt pitää "kovin nyrkein" estää vastaavan mielipuolisuuden mahdollisuus! Hallitus ei saa pestä käsiään ihmisistä joiden toimeentulon koronakriisi lamaannuttaa.

On tutkivan politiikan ja tutkivan journalismin aika. Medialta toivon aitoa pureutumista oleelliseen: kuinka ihmisten elinympäristöissä korona on tarttunut ja miten se voidaan jatkossa estää. Nuo ymmärtämällä monia koronan pysäyttämiä toimintoja voidaan jatkaa.

Toivon myös seurantaa sille, että poikkeustilanteen avustukset menevät niitä aidosti tarvitseville ahkerille suomalaisille. Nyt on aika katsoa tosiasioita silmiin!

Kirjoittaja on pirkanmaalainen kansanedustaja (ps)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?