Lukijalta: Ullakon palo-osastointi pitää tehdä vanhoihin rivitaloihin - Lukijalta - Aamulehti

Tampereen seudulla on nähty useita tuhoisia rivitalopaloja, jotka ovat levinneet samasta syystä – Kriittinen turvallisuuspuute on tiedossa, mutta sille ei ole tehty mitään

Varsakadun tulipalo levisi rajusti. Palo lähti todennäköisesti ruoanlaitosta.

26.5.2020 8:19

Rivitalojen ullakoihin liittyviä ikäviä tulipalouutisia tulee liian säännöllisesti. Ennen vuotta 1990 rakennetuissa rivitaloissa ei ole vaatimuksena yläpohjan eli ullakon palo-osastointia asuntojen välillä.

Palo-osastointi antaisi suojaa muille asunnoille sekä aikaa palontorjunnalle toimia. Aika on tärkeää, jotta niin henkilöt kuin omaisuus ehditään saada palon sytyttyä turvaan.

Kun koputat rivitalo asuntosi ja naapuriasunnon välistä seinää, huomaat sen olen olevan jykevärakenteinen. Tämä johtuu siitä, että asuntojen välinen seinä on tehty osastoivaksi eli se rajoittaa palon leviämistä.

Vasta vuodesta 1990 on vaadittu, että tämä osastoiva seinä jatkuu katto rakenteeseen asti. Tällöin tulipalo ei pääse leviämään ullakolla vapaasti.

Mielestäni vanhempien kuin 1990-luvulla rakennettujen rivitaloasuntojen asuntokohtainen yläpohjan palo-osastointi tuleekin määrätä jälkikäteen rakennettaviksi

Turvallisuuden ja omaisuuden suojan kannalta yläpohjan osastoinnin puuttuminen on erittäin kriittinen ongelma, jonka selkeästi tiedämme ja näin yleisesti tunnustamme. Muuten ei olisi nähty tarpeelliseksi asettaa määräystä vuoden 1990 jälkeen.

Riskiä kasvattaa suuresti se, että osakehuoneistoissa on tehty matkan varrella remontteja. Esimerkiksi keittiöremontin yhteydessä on asennettu liesituulettimeen paloturvaton ilmakanava eli myyjän suosittelema "helposti" asennettava ohutmetallinen kurttuputki. Kuinkahan paljon riski tulipalolle kasvaa tässä?

Rasvapalon sattuessa paloturvaton liesituulettimen kurttuputki palaa ja päästää näin liekit suoraan osastoimattomaan tilaan. Näin aikapommin sytytin on lauennut. Samalla kun suoritetaan palo-osastointi yläpohjaan, tulee saattaa yläpohjan ilmanvaihto kuntoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: