Lukija: Linja-autoliikenne Orivedelle näivettyy - Lukijalta - Aamulehti

Viimeisen naulan Oriveden linja-autoliikenteen arkkuun löi korona – Eiköhän käyttäjät lisääntyisi, jos tarjolla olisi vuoroja

Orivedeltä ja Orivedelle pääsevät arkisin päivätyöläiset, mutta iltaisin ja viikonloppuisin kulkeminen on tehty vaikeaksi.

17.7.2020 11:44

Olen asunut Orivedellä vuodesta 1979 lähtien ja käyttänyt tuosta lähtien joukkoliikennettä matkoillani.

Olen ollut vuosikymmeniä sitä mieltä, että täällä on ollut hyvä asua jo senkin vuoksi kun joukkoliikenne toimii hyvin. Vuodesta 2003 lähtien olen kulkenut joukkoliikennettä käyttäen lähes päivittäin väliä Orivesi – Tampere. Kulkuvälineeni on ollut linja-auto, joskin junaakin välillä saanut tai joutunut käyttämään.

Viimeisen kymmenen vuoden sisällä joukkoliikenne, ja varsinkin linja-autoliikenne, on hiipunut hiipumistaan ja viimeisen naulan arkkuun löi korona.

Aikoinaan (vain muutama vuosi sitten) hehkutettiin liittymistä TKL:n piiriin, saatiin Nysse-kortit, ja viimeimmäksi ne saatiin lähijunaankin sopiviksi. Nyt sitten vuorojen vähentyessä osa noista korteista jää käyttämättä sopimattomien aikataulujen takia. Eivätkä kortit käy Onnibussiin, jolla sentään on joitakin iltavuoroja tähän suuntaan viikonloppuisinkin tarjolla.

Joidenkin on nyt pakko liikkua kokonaan omalla autolla, ja kun piti sitä ilmastoakin suojella!

Orivedeltä ja Orivedelle pääsevät nyt arkisin päivätyöläiset, mutta iltaisin ja viikonloppuisin kulkeminen Tampereelle on tehty lähes mahdottomaksi. Positiivisena ajattelin, että kun Valkeakosken Liikenne aloittaa elokuussa 95-linjan, niin vuorot paranevat. No eivätpä parane!

Myös Orivedeltä Tampereelle matkalta kyytiin pyrkijöiden tilanne huononee sillä kyytiin pääsee enää Viitapohjan ja Ruutanan pysäkiltä.

Mitäpä jos työpaikka tai viikonlopun kyläily sukulaisiin sattuisikin olemaan Jyväskylän suuntaan? Sinne se vasta huonoa onkin meneminen, ja varsinkin poispäin tuleminen.

Onnibussilla jotenkin sentään, mutta ensin on kammettava ysitien varteen. Huonojalkaisille ei siis tämäkään vaihtoehto optimaalinen. Paunulle kiitos, kun poikkeatte vielä muutamine vuoroinenne Matkahuollossa.

Vaikka maamme hallitus on jo viikkoja sitten purkanut korona-rajoituksia, niin joukkoliikenne linja-autojen osalta ei ole palautunut, eikä ilmeisesti sitä aiotakaan parantaa? Liikennöitsijä on ottanut kannan ”seuraamme tilannetta” kun kysyin vuorojen lisäämisestä.

Eiköhän käyttäjät nykyisestään lisääntyisi, jos vuoroja olisi tarjolla. Työssä kävijätkin palaisivat vuoroihin, tosin meistä nyt ei tunnu olevan väliä.

Onko 40 kilometrin päässä Tampereesta oleva pikkukaupunki niin maaseutua, että se kannattaa näivettää huonojen yhteyksien takia?

Onko tunnin juna Helsinki – Tampere-välille todella tarpeen samaan aikaan kun lähiseutujen liikenne vain vähenee? Kumpiko lopulta onkaan se ilmastoteko?

Kaupungin päättäjät Orivedellä voisivat miettiä, mistä asukkaita kaupunkiin, jossa ei työpaikkoja ole ja jonka joukkoliikenneyhteydet vain huononevat?

Mistä tulevaisuudessa veronmaksajat Orivedelle?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?